Liverpool a fost selectat drept oraș gazdă pentru cea de-a 67-a ediție a Eurovision Song Contest 2023, depășind orașul contracandidat Glasgow.

Astfel, marea finală a Eurovision Song Contest 2023 va avea loc în cadrul Arenei Liverpool de lângă râul Mersey, sâmbătă, 13 mai 2023, cu semifinalele în data de marți, 9 mai, și joi, 11 mai 2023.

BBC, împreună cu Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), va organiza Concursul în consultare cu UA:PBC, radiodifuzorul public al Ucrainei și cu câștigătorii Concursului de anul trecut.

Liverpool a fost ales în urma unui proces viguros de licitație între orașele din Marea Britanie. Au fost examinate facilități precum locul de desfășurare a competiției, capacitatea de găzduire a miilor de delegații care vor vizita orașul, echipajul deținut, fani și jurnaliști, de asemenea, infrastructură și cultura orașului gazdă, care va reflecta victoria Ucrainei în 2022.

Mai jos găsiți videoclipul promoțional al competiției muzicale.


Amintim că, în luna iunie, EBU a anunţat că examinează posibilitatea ca Regatul Unit, care s-a clasat pe locul al doilea la finalul competiției din 2022, să înlocuiască Ucraina, care a câștigat în acest an concursul Eurovision, în calitate de gazdă a ediției din 2023.

În același timp, Ucraina a denunțat decizia prin care i-a fost retrasă calitatea de gazdă a următoarei ediții a acestei competiții muzicale din motive de securitate după invadarea teritoriului său de către Rusia.

Menționăm că artistul britanic Sam Ryder a ocupat primul loc după voturile exprimate de juriile naționale la Torino, însă trupa ucraineană Kalush Orchestra a câștigat în cele din urmă concursul din 2022 în urma voturilor primite din partea telespectatorilor, care i-au permis să se claseze pe primul loc cu un total de 631 de puncte.

De asemenea, subliniem că Republica Moldova, reprezentată de către formația Zdob și Zdub și de Frații Advahov, a ocupat poziția 7 la ediția din 2022 a Eurovision Song Contest. Conform voturilor publicului, țara noastră s-a clasat pe locul 2 în competiție.

Preluat de la: diez.md