human-trafficking-adobe-stock-photo.jpg
În cadrul proiectului „Prevenirea abuzului și exploatării sexuale a copiilor din Europa Centrală și de Est”, a fost realizată o serie de filmulețe despre istoriile reale pe care le-au trăit adolescenții din Republica Moldova și experiențele lor. Filmulețele gravitează în jurul probemelor cheie: abuzul și exploatarea tinerilor.

Una dintre istorioare este a unui tânăr care, visând la un job peste hotare, a fost ademenit la muncă silnică. Acesta și-a povestit experiența publicului larg.

Sergiu, protagonistul istoriei, se afla în căutarea unui job din cauza resurselor limitate ale familiei sale. „Nu aveam bani nici pentru strictul necesar, nu mai vorbesc de haine scumpe sau de telefon mobil. Am crezut că dacă voi lucra vara, voi putea economisi ceva bani ca să cumpăr niște lucruri pentru mine și fratele meu.”

După lungi căutări pe internet și prin anunțuri, Sergiu a fost îndrumat de un cunoscut să încerce să lucreze peste hotare. „Mi-a mai spus că fratele lui a mers la muncă în străinătate în timpul vacanţei de iarnă și s-a întors cu un laptop, un telefon mobil nou și cu bani în plus. ”. Tânărul a găsit un job, cu salariu dorit și, în cele din urmă, a fixat o întâlnire cu „un om de la firmă.”

Oferta părea una de vis. Managerul, dl. Andrei, l-a convins pe Sergiu că este candidatul perfect pentru job, deoarece compania căuta anume tineri. Tânărul însă a fost nevoit să refuze, din cauza prețului înalt al călătoriei.
Firma însă a fost insistetă și, a doua zi, „dl. Andrei” i-a spus lui Sergiu că este gata să-l ajute financiar, iar cheltuielile de drum urma să le achite din primul salariu. „Mi-a oferit un alt loc de muncă: într-un restaurant de hotel care avea nevoie de tineri. Tocmai se eliberase un loc și s-a gândit la mine. Trebuia să-i dau un răspuns foarte repede, deoarece peste două zile pleca peste hotare cu un grup de angajați noi.”

Această experiență Sergiu nu o trăia singur, ci cu încă alți doi tineri. Toți trei au fost rugați să dea documentele sale „managerului firmei”, care „a luat documentele ca să pună la punct niște chestii cu managerul hotelului”.

„Nu-mi vine să cred că am urcat în acea mașină, că nu am întrebat de documentele noastre. Am ajuns la un fel de baracă și ni s-a spus că va trebui să lucrăm pentru a întoarce banii pentru transport și alte cheltuieli ale agentului. Totul s-a transformat într-un coșmar ca-n filme: ziua de lucru era de 14 ore, amenințări, înjurături, frică. Am fost obligat să muncesc ca un rob…”

Experiența lui Sergiu nu este unică printre tinerii din țară. Starea financiară proastă îi obligă pe mulți adolescenți să caute resurse materiale în altă parte, aceștia fiind ademeniți la joburi de vis, care ajung să fie, în realitate, traficul de ființe umane, abuz sau exploatare fizică și sexuală.

Aceste povești au fost distribuite cu scopul prevenirii cazurilor similare și informării tinerilor despre pericolele cărora pot fi supuși.

Preluat de la: diez.md