port.jpg
Imaginile din satelit obținute de CNN, arată un crater imens în portul din Beirut, zonă care a fost marți seara locul unei explozii masive care a ucis sute de oameni și a rănit mii.

Imaginile arată că aproape toate clădirile din zonă au fost avariate grav sau au fost distruse de suflul deflagrației. Un crater imens care a fost umplut de apă a înlocuit o parte a portului în care anterior erau două clădiri, transmite digi24.ro.

Conform premierului libanez, Hassan Diab, 2750 de tone de nitrat de amoniu, un material foarte explozibil, au fost sursa deflagrației masive care a zguduit Beirutul. Explozia a creat un nor în formă de ciupercă, similar celor care apar în urma bombardamentelor nucleare. Unda de șoc s-a simțit chiar și la peste 200 de kilometri depărtare, în insula Cipru.

Conform datelor preliminare, explozia ce s-a produs marți, 4 august, în Beirut, Liban, a fost provocată de 2 750 de tone de nitrat de amoniu, stocate în depozitul portului din Beirut şi transportate acum șase ani de cargoul Rhosus sub pavilionul Republicii Moldova, dar proprietate a unui afacerist rus.

Agenția Navală a Republicii Moldova a negat informațiile prezentate de postul de televiziune LBCI din Liban conformă căreia nava transportatoare de nitrat de amoniu aflată la Beirut a fost sub pavilionul Moldovei: „Nava Rhosus (IMO 8630344) a fost înregistrată în Registrul de Stat al Navelor în data de 23 februarie 2012, iar din anul 2014, nu mai naviga sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova și a fost radiată forțat din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova din cauza expirării documentelor de înregistrare.”

Preluat de la: diez.md