1488549528835.jpg

Clădirea numită „Romanița” este o adevărată atracție turistică. Construcția cu petale arhitectonice a fost cămin până în 1997, apoi, statutul juridic al clădirii s-a modificat în „bloc locativ”.

Potrivit legendelor, „Romanița” trebuia să fie un hotel cu piscină, bibliotecă şi sală de sport și, respectiv, o sursă importantă de venit pentru stat. Astfel lista curiozităţilor despre această construcție abia începe.

Blocul de pe strada N. Testimiţeanu a intrat de multe ori în atenţia internauţilor, chiar şi a celor de peste hotare. Asta după ce o echipă de designeri polonezi au făcut o selecţie de clădiri din ţările Europei de Est care merită atenţie şi care cu timpul ar degrada fără o intervenţie urgentă. Printre ele se numără şi aşa zisa Romaniţă, model pe care l-au transformat într-o machetă de hârtie, notează ZUGO cu referire la prime.md.

Cu o înălțime de circa 73 metri, „Romanița” este a doua cea mai înaltă clădire din capitală, după porţile oraşului. Dintre 22 de etaje, 16 sunt locative şi găzduiesc aproximativ 340 de locatari. 

Dar intenţia arhitectului Oleg Vronski a fost alta. De fapt, Ministerul Construcțiilor a cerut să se facă planul unui dispensar curativ pentru angajații săi. Mituri în legătură cu acest bloc însă sunt multe.

Ceea ce putea să fie un frumos restaurant mobil, nu s-a mai întâmplat niciodată. Dar clădirea a rămas, alături de altele, una dintre puţinile accente arhitectonice ale oraşului. 

Preluat de la: Zugo.md