NDAmaGFzaD04NGJkNmRiZDU4OWI5YzMzNjQ3MzE4YzBkNDk4ZDYwOA.thumb_.jpg

Google a anunţat marţi lansarea unui sistem de avertizare în caz de cutremur pentru telefoanele mobile echipate cu Android. Prima parte a sistemului va începe să funcționeze în statul California.

Smartphonurile primesc alerte declanşate de un sistem de detectare a primelor semne ale unui cutremur, numit ShakeAlert, creat de Institutul American de Geofizică (USGS) şi de partenerii săi de pe coasta de vest, scrie digi24.ro.

www.shakealert.org

„Am văzut o oportunitate de a utiliza Android pentru a furniza oamenilor informaţii exacte şi utile legate de cutremure, atunci când le caută, dar şi avertizări cu câteva secunde înainte pentru a se pune la adăpost, atât ei cât şi cei dragi, în cazul în care este necesar”, a explicat Marc Stogaitis, inginer la Google, pe blogul companiei.

Utilizatorii de smartphonuri Android au de asemenea posibilitatea de a participa la o reţea bazată pe colaborare pentru detectarea cutremurelor, telefoanele fiind adesea echipate cu mici accelerometre care măsoară mişcarea, capabile să detecteze seismele, a precizat Stogaitis.

www.shakealert.org

www.shakealert.org

„Telefonul dumneavoastră Android poate fi un mic seismograf care se conectează la milioane de alte telefoane pentru a forma cea mai mare reţea de detectare a cutremurelor din lume”, a explicat el.

Telefoanele mobile care observă ceea ce ar putea fi un cutremur pot trimite automat un semnal către un centru, unde computerele analizează datele privind mişcarea şi informaţiile privind locaţia pentru a determina dacă un seism este în curs de desfăşurare, potrivit Google.

Printre locuitorii din California există mereu o teamă a cutremurului „cel mare”, de o asemenea intensitate încât ar devasta California, stat situat pe falia San Andreas şi care se confruntă în mod regulat cu seisme, deşi mişcările telurice de magnitudine mare sunt relativ rare.

Preluat de la: diez.md