JunoCam de pe nava spațială Juno a NASA explorează regiunea planetei Jupiter încă din anul 2016. Acesta deține un aparat de imagine luminos care colectează date.
Norii planetei reflectă și împrăștie lumina. Norii de sus par mai strălucitori pentru JunoCam, în timp ce cei de jos sunt întunecați, din cauza metanulul pe care îl conțin, care absoarbe lumina. Dr. Gerald Eichstädt, la Europlanet Science Congress (EPSC) 2022 de la Granada, a decis să valorifice datele NASA disponibile public despre lumina reflectată, care la rândul său indică înălțimea norilor.
El a creat un model de elevație 3D cu mii de „ace” mici de înălțimi proporționale cu norii. Rezultatul final este un model al norilor planetei Jupiter care arată ca frișca de pe vârful prăjiturilor.
„Misiunea Juno ne oferă oportunitatea de a observa Jupiterul într-un mod care este în esență inaccesibil pentru observațiile telescopice de pe Pământ. Putem privi aceleași caracteristici ale norului din unghiuri foarte diferite în doar câteva minute”, spune dr. Eichstätd.
„Acest lucru a deschis o nouă oportunitate de a obține modele de elevație 3D ale vârfurilor norilor ale lui Jupiter. Imaginile minunatelor furtuni haotice de pe Jupiter par să prindă viață, arătând nori care se ridică la diferite altitudini”, mai spune el.
Rezultatele sunt mai mult decât frumoase, dar oferă și o perspectivă nouă asupra compoziției chimice a atmosferei.
Preluat de la: diez.md