My-project-1-2.jpg
Muzica nu are genuri, nu are limite, ea este liberă și oferă libertate – asta e ceea ce o face unică. Nu inteligența o creează, ci sufletul. Nu urechile o ascultă, ci inima. Și dacă la prima vedere am crede că muzica cultă nu mai este ascultată, cântată de tânăra generație, atunci ne înșelăm. Cel puțin corul Ars Nova din cadrul Colegiului de Muzică și Pedagogie din orașul Bălți, care este alcătuit din 52 de tineri pasionați de muzică corală, ne arată că acest gen de muzică este îndrăgit și practicat de tinerii noștri.

Ars Nova este o formație corală din orașul Bălți, iar corul este creat doar din studenții Colegiului de Muzică și Pedagogie din acest oraș. Activitatea corului cu această denumire a început încă în anul 2016, sub bagheta dirijoarei Ana Cușcenco, tânără specialistă pasionată de arta corală.

Dirijoarea corului Ars Nova – Ana Cușcenco.

Dânsa ne spune că, la momentul actual, muzica corală în Republica Moldova este la un nivel înalt, cu coruri de excepție și cu dirijori profesioniști în frunte, dar, cu părere de rău, nu este apreciată: „Publicul de astăzi nu solicită/nu înțelege așa fel de activitate. De aceea scopul activității noastre este să apropiem de ascultător această artă unică a muzicii care întrunește suflete, inimi și voci în același sunet, în aceeași vibrație”.

Sursă foto: Corul Ars Nova/arhivă personală

Timp de șase ani de când și-a început activitatea, corul Ars Nova a fost laureat la numeroase concursuri corale de nivel național și internațional: Moldova, Bulgaria, Lituania, Spania, Germania, Ucraina și România. Reprezentanții corului ne spun că cele mai deosebite pentru ei au fost prestațiile apreciate cu Grand-Prix la Botoșani, în Germania și la Chișinău.

Corul este, în esență, un tot unitar, un organism viu care vibrează împreună cu scena și cu sala. Iar tinerii menționează că pentru ei nu este mereu ușor să se adapteze condițiilor noi, însă în pofida tuturor greutăților, ei se străduiesc să ofere publicului tot ce au mai bun de fiecare dată.

Studenții care frecventează corul spun că nu întâmpină dificultăți în studierea pieselor: „Sunt momente când ne întâlnim și în afara orelor de cor, unde descifrăm noile părți ale pieselor. Dar, în linii generale, repetițiile noastre pentru concerte decurg regulat, după orar”.

I-am întrebat pe studenții care frecventează corul Ars Nova ce le place cel mai mult în ceea ce fac, iar dânșii au răspuns astfel: „Ne place că, la urmă, munca noastră este apreciată cu aplauze, diplome și locuri de cinste. Atunci, noi înțelegem că nu muncim în zadar și muncim mai mult pentru ca data viitoare să obținem un premiu și mai bun. Totuși, cea mai mare satisfacție pentru noi este că putem oferi bucurie oamenilor care, după interpretarea noastră, rămân cu zâmbet pe față și cu bucurie în suflet”.

Sursă foto: arhivă Ars Nova/colaj diez.md

În anul 2022, corul Ars Nova are în planuri să atragă mai multe persoane de diferite vârste spre audierea muzicii corale și să participe la cât mai multe festivaluri și concursuri. Echipa se mai confruntă cu unele probleme de deplasare din motiv că „nu toți au resurse să-și achite plecarea la anumite concerte”. Totuși, tinerii speră că vor soluționa această problemă în 2022.

„Ars Nova, în luna martie, are în planuri să participe la concertul jubiliar al Art Grup Vivat condus de către Olga Berezovskaia, unde vom avea un program destul de interesant”, dezvăluie studenții.

Puteți să urmăriți corul de tineret Ars Nova pe Instagram sau pe pagina de YouTube.

Preluat de la: diez.md