Explainer-Aneta.00_00_06_03.Still001.jpg
Vă prezentăm primul video explainer, realizat de mediacritica.md, care vă explică pe scurt tehnicile de manipulare folosite cel mai des de presă. Acest spot face parte dintr-o serie de filmulețe care vin să contracareze dezinformarea și minciuna în știrile difuzate la TV sau publica pe online.

„Observăm că unele știri ne prezintă anumiți politicieni, partide, persoane publice, instituții sau țări într-o lumină atât de negativă, încât aceștia apar sub chip de inamici ai poporului”, astfel își începe Aneta Gonța, cercetătoare media, explicația despre tehnica „dușmanului” și cea a „salvatorului național”, într-un video explainer lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent luni, 21 ianuarie.

În video sunt analizate două tehnici de manipulare la care presa recurge destul de frecvent și care, de obicei, se completează una pe alta, fiind utilizate la pachet: „tehnica dușmanului” și cea „a salvatorului național”.

În opinia Anetei Gonța, prin aceste procedee, oamenilor li se induce, inițial, un sentiment de pericol și de neliniște, ca mai apoi să li se ofere „un salvator”, prezentat într-o lumină pozitivă și care va fi gata să lupte cu „răuvoitorii”.

Preluat de la: diez.md