ghenadie-sculptor.png

Un grav accident de tren l-a lăsat fără picioare și o mână. Credea că nu se va reabilita niciodată, dar a reușit să înceapă o viață nouă. Povestea de viață a lui Ghenadie Tverdohleb din satul Mărăndeni, raionul Fălești, a fost relatată într-un reportaj video realizat de nordnews.md.

Nici n-am auzit zgomotul de tren, era prea târziu. Am întors capul și l-am văzut prea aproape. Cum mergeam pe linie, am sărit să ies din linie, însă picioarele au alunecat și eu am căzut pe șina dreaptă”, susține Ghenadie Tverdohleb.

Accidentul care i-a schimbat viața la 180 de grade s-a produs în 2015, în municipiul Bălți. Timp de cinci zile, Ghenadie s-a aflat în stare de inconștiență. Când s-a trezit, medicii i-au spus că a rămas în viață ca prin minune.

Am văzut că mâna este legată și mă gândeam că și picioarele sunt legate, nu le puteam mișca. I-am rugat să-mi dezlege picioarele pentru că nu mai puteam de durere. Când m-au dezvelit mi-au spus că am avut accident de tren, că am fost lovit și nu am picioare. Când m-am văzut în ce stare eram, m-am gândit că nu mai sunt nimeni în așa stare”, spune tânărul.

Ghenadie are 35 de ani și știe cel mai bine cât de greu este să depășești obstacolele vieții. Indiferent de dizibilitatea pe care o are a început să facă artă. Și-a găsit refugiu în sculptură, iar lucrările sale au ajuns deja în mai multe țări.

Mi-a venit așa o idee. La început am început a sculpta am făcut-o pe Maica Domnului cu mâinele în sus și Isus Hristos în potir. Am văzut că-mi reușeșete. Lucrările mele au ajuns și în Anglia, în Germania am trimis 10 cruci pe care preotul le ține în mână, cea din Canada este o cruce de masă cu suport, la loc de ciste a ajuns. Și în Italia am trimis lucrări, iar în România nici nu mai țin minte câte sunt”, mai spune Ghenadie.

Cea mai scumpă lucrare pe care a reușit să o vândă a ajuns în România și a costat 1500 de roni.

„În biserică am pus o cruce de un metru, pe masa în Sfântul Altar. Tot acolo unde am fost, am dăruit-o. Și în Italia am trimis într-o biserică. Mi-au trimis videoclip cum o sfințeau. Eu am dăruit-o, dar ei mi-au trimis 500 de euro”, menționează sculptorul.

Deși are cel mai înalt grad de dizabilitate, sprijinul oferit de stat este prea mic pentru a face față cheltuielilor: „Ajutorul din partea statului este în valoare de 700 de lei. Pentru căldură, în perioada rece este de 800 de lei. Pensia cu compensația este de 1500 de lei”.

Chiar dacă a îngenuncheat în fața vieții, tânărul nu a pierdut din dragostea pentru ziua de mâine. Ghenadie vrea să-și deschidă un atelier. Și mai are un vis, un cărucior electric. „Mi-aș dori un cărucior electric pentru a mă deplasa la prieteni, până în drum, uneori îmi trebuie la poștă, dar așa trebuie să mă împingă cineva cu acesta manual”, a declarat Ghenadie pentru sursa citată.

Cei care doresc să-l ajute pe Ghendie să-și realizeze scopurile, pot dona bani în contul afișat pe ecran sau îl pot contacta la numărul de telefon: 076995902.

CONT BANCAR: MD23ML000002259A51314183

CONT BANCAR: MD23ML000002259A51314183

Preluat de la: zugo.md