diez-share-facebook.png
NASA vrea să găsească soluții pentru cea mai bună locuință pentru viitorii rezidenți de pe planeta Marte. Deși umanitatea mai are mult până să ajungă să colonizeze Marte, NASA vrea să știe de pe acum unde și cum vor locui oamenii acolo

Ai să te întrebi care este rostul acestei cercetări, de vreme ce momentan nu s-au găsit nici mijloace pentru trimiterea unui singur echipaj uman pe Marte. Cei de la NASA nu-și pun problema eșecului în acest proiect măreț, așa că vor să știe și care ar putea fi cele mai bune medii artificiale care să asigure sustenabilitatea pe Marte pentru viitorii coloniști, scrie playtech.ro.

Prin urmare, NASA a organizat o competiție științifică, în care cinci echipe au ajuns în finală și concurează pentru a fi aleasă cea mai bună locuință marțiană.

Pe Planeta Roșie, condițiile meteo sunt mult mai dificile decât în cele mai periculoase zone de pe Terra, așa că locuința trebuie să reziste în fața furtunilor de nisip periodice și altor fenomene meteo extreme.

#Casa printată 3D pentru Marte care arată ca o capsulă

Echipa Zopherus, din Arkansas, a conceput planul unor locuințe realizate cu ajutorul printării 3D. Totul se bazează pe un vehicul de tip uzină, capabil să se deplaseze precum un păianjen și să caute terenul ideal pentru construcția unei case pentru pământeni.

Locuințele sunt construite doar de către acel vehicul, fără intervenția și efortul omului. Odată ce mașinăria uriașă găsește terenul pentru construcție. Ea se fixează pe sol prin presurizare, e capabilă să reziste în fața intemperiilor, folosește doar materiale găsite în mediul marțian și totul se construiește cu ajutorul printării 3D, în interiorul mașinăriei.

#Marsha, cea mai confortabilă fortăreață de pe Marte

Echipa AI Space Factory, din New York, poatea crea Marsha, un fel de fortăreață pe patru nivele, care arată mai degrabă ca o vază, dar care are forma optimă pentru a oferi atât siguranță, cât și confort și eficiență spațială și energetică.

Și aceasta se poate construi tot prin printare 3D, dar locuința Marsha este mai înaltă, mai sigură și fiecare etaj este destinat unei camere cu anumite scopuri, cum ar fi recreere, dormit, bucătărie, sală de sport etc. Gândește-te că e un fel de vilă, pe principiul unui far de la malul mării, dar cu o formă bombată, care asigură stabilitate și rezistență.

#Casa în formă de scoică cu cea mai bună lumină

Proiectul gândit de echipa Kahn-Yates, din Mississippi, presupune tot o navetă spațială specială care se ocupă de construcția casei.

Diferența este că locuința este construită în jurul navei, până este învăluită într-un fel de scoică, prevăzută cu fascicule translucente care oferă lumina optimă pentru desfășurarea traiului cotidian, dar și pentru agricultură de subzistență.

#Casa care te protejează de orice fel de radiații

Planul celor de la SEArch+/Apis Cor, o echipă de cercetare din New York, se aseamănă cu precedentele, dar casa concepută de ei e pseudo-subterană. Are o fundație de mare adâncime, care asigură stabilitate și siguranță. Fundația e combinată cu pereți extrem de groși din beton din material marțian, te protejează de orice fel de radiații. Iar în spațiu, sunt o mulțime de radiații periculoase.

#Locuința parabolică ce-ți oferă intimitate și confort

Casa concepută de echipa de la Universitatea Northwestern din Illionis pare mult mai mică decât celelalte, dar e bine structurată, e sigură și oferă intimitate. Este genul de locuință pe care o poți împărți și cu alte familii și e doar o „celulă” dintr-o rețea complexă ce poate da naștere unei adevărate așezări urbane.

Preluat de la: diez.md