avion-1.jpg
Companiile AIR Moldova și Fly One obligă pasagerii să aibă bilet la retur, altfel aceștia se pot pomeni într-o situație neplăcută atunci când ajung la ghișeu să-și facă check-inul. Fie persoanele sunt redirecționate la casele de la Aeroport pentru a procura biletul de retur, în caz contract riscă să pimească refuz la îmbarcare. Cu o interpelare în acest sens s-a adresat deputata PLDM, Mihaela Spătaru, către Ministerul Economiei și Infrastructurii după ce au fost sesizate mai multe plângeri ale pasagerilor care utilizează serviciile companiilor AIR Moldova și Fly One.

***

„Au fost sesizate mai multe plângeri ale pasagerilor care folosesc serviciile AIR Moldova și Fly One prin care doar la prezentarea biletelor avia în direcția dus și efectuarea procedurii de check-in pentru zbor, beneficiarii serviciilor, deținătorii actelor de călătorie sunt impuși să procure și biletul la retur, astfel primesc refuz la îmbarcare. Ei nu sunt informați despre acest lucru la procurare biletului inițial fiind obligați să procure biletul retur în ziua plecării la casele din aeroport la un preț mai mare”, a declarat Mihaela Spătaru, deputata PLDM.

Secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, pe domeniul transporturilor, Sergiu Bucătaru, a venit cu un răspuns în 27 octombrie în ședința plenară a Parlamentului. „Cetățenii Republicii Moldova beneficiază de un regim liberalizat de vize pentru călători în UE. Pentru a beneficia de aceasta, cetățenii trebuie să dețină pașapoarte biometrice și să facă dovada respectării condițiilor de intrare pentru călătorii în scop turistic sau privat prin prezentarea unor documente justificative privind cazarea, itinerarul, asigurarea medicală și privind întoarcea în țara sa de origine, adică prin prezentarea biletului retur”, a precizat Bucătaru.

#Ce spune Fly One ?

Fly One a declarat că în companie nu sunt practicate cerinețele obligatorii pentru pasageri privind biletele tur – retur. Pe întreaga perioadă de activitate a companiei pe piața Republicii Moldova nu a parvenit nicio plângere de la pasageri care ar declara că compania aeriană îl obligă să procure un bilet de întoarcere la momentul de înregistrare a zborului.

„Atât timp cât pe site-ul oficial flyone în regulament nu este indicat acest fapt (de obligativitate a biletului de retur), acesta nu este adevărat și este o interpretare greșită”, spun reprezentanții companiei.

În răspunsul directorului Fly One, Mircea Maleca, acesta a respins acuzațiile și consideră o astfel de practică inadmisibilă a companiei în raport cu pasagerul.

 

#AIR Moldova confirmă obligativitatea biletului retur. Reacția companiei

O altă abordare a problemei o are AIR Moldova, prin indicarea obligativității cetățeanului Republicii Moldova care intenționează să circule în spațiul UE de a respecta regulile impuse odată cu liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova, posesori ai pașaportului biometric în călătoriile de scurtă durată în spațiul Schengen.

Regulamentul cuprinde rigori cu caracter imperativ pentru cetățenii statelor terțe având ca scop combaterea migrației ilegale, iar convenția de la Chicago prevede răspunderea operatorului aerian în cazul în care pasagerul nu este admis pe teritoriul unui stat străin prin suportarea de către operatorul aerian a tuturor cheltuielilor legate de neadmiterea pasagerului din cauza necorespunderii actelor de călătorie precum și a altor probleme vizând documentele pasagerilor ce nu intră în aeria de competență a operatorului aerian. Prin urmare pasagerul este cel care trebuie să respecte toate instrucțiunile și regulamentele organelor împuternicite a țărilor unde se efectuează cursa.

Pe parcursul anului 2015, nu au fost admiși 872 de cetățeni în comunitatea UE, iar în primele luni ale anului 2016 nu au fost admiși 226 pasageri, preponderent în direcțiile Spania, Portugalia, Italia și Germania. Cetățeni care nu au putut să demonstreze scopul clar al călătoriei și destinația călătoriei, bilet tur-retur, rezervare hotel, asigurare medicală, mijloace suficiente de trai care pot fi solicitate de poliția de frontieră la intrare în UE. În aceste circumstanțe, compania AIR Moldova suportă anual cheltuieli financiare în sumă aproximativă de 100 mii euro pentru biletele retur, amenzile în aeroporturi, etc.

În această situație, compania aeriană își rezervă dreptul de a refuza în transportare pasagerul fără documente și formalitățile necesare din cauza nerespectării legilor și rigorilor stabilite. Pentru a reduce cheltuielile suportate, compania AIR Moldova pentru fiecare pasager neadmis pe teritoriul statului străin solicită bilet de retur. Acest lucru este specificat și pe pagina de site a companiei.

#Biletul de retur poate fi pentru orice alt mijloc de transport: auto, feroviar, fluvial

Air Moldova tur retur

#Agenția pentru Protecția Consumatorului susține că problema este în procurarea biletelor ONLINE

Agenția Pentru Protecția Consumatorului a conchis că problema este la procurarea biletelor online deoarece responsabilitatea de a se informa cu termenele și condițiile de transportar inclusiv prin bifarea acestora în procedura de procurare online este a consumatorului. Potrivit Agenției, pasagerul bifează automat fără a citi regulile stipulate termenile și condițiile de transportare

#PLDM: Nu trebuie să fraierim cetățenii

„Este o găselniță pentru compania AIR Moldova ca să adune mai mulți bani de la cei care călătoresc cu această companie. Mai cred că persoanele trebuie să fie informate despre acest lucru când procură aceste bilete. Această informație nu exista pe site-ul companiei când am efectuat interpelarea (19.oct). Aș dori să găsim soluții la aceste probleme mai ales că statul are acțiuni majoritare la AIR Moldova. Nu trebuie să fraierim pasagerii.

Se întâmplă și ca și alte companii internaționale gen Lufthansa să aibă pasageri care nu sunt admiși în alte țări, iar companiile își asumă pe deplin cheltuielile de retur a persoanelor și nu pun această povară pe spatele cetățenilor”, a menționat Mihaela Spătaru.

Preluat de la: diez.md