1527157587414.jpg

Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, cunoscut că citește cel puțin 50 de cărți pe an, a făcut o listă cu cele mai bune cinci, lecturate de el în ultima vreme și pe care le recomandă tuturor să le descopere în această vară.

După ce a făcut această recomandare pe blogul lui, miliardarul american spune că a realizat că unele dintre acestea încearcă să răspundă unor întrebări importante, cum ar fi: Cum funcționează mintea unui geniu? De ce oameni buni au parte de lucruri rele? De unde se trage umanitatea și încotro ne îndreptăm?

1. Leonardo da Vinci, de Walter Isaacson

„Cred că Leonardo a fost unul dintre cei mai fascinați oameni care au trăit vreodată. Deși astăzi este cel mai bine cunoscut ca pictor, Leonardo a avut o gamă de interese absurd de variată, de la anatomia umană până la teatru. Isaacson a reușit cel mai bine să  împletească aceste fire ale vieții lui Leonardo și să explice lucrurile care îl fac excepțional. Isaacson își continuă seria de biografii reușite, după ce a mai scris despre Albert Einstein și Steve Jobs”.

2. Everything Happens for a Reason and Other Lies I’ve Loved (Toate lucrurile se întâmplă cu un motiv și alte minciuni pe care le-am iubit), de Kate Bowler

„Când Bowler, profesor la Duke Divinity School, este diagnosticat cu cancer de colon în stadiul IV, ea încearcă să înțeleagă de ce s-a întâmplat. Este un test al caracterului ei? Rezultatul este un memorial dureros, dar surprinzător de amuzant despre credință și despre înțelegerea propriei mortalități”.

3. Lincoln in the Bardo (stare intermediară între moarte și înviere în religia budistă), de George Saunders

„Credeam că știu tot ce trebuia să știu despre Abraham Lincoln (fost președinte al SUA între 1861 și 1865, n.r.), dar acest roman m-a făcut să regândesc anumite părți ale vieții lui. Îmbină fapte istorice din războiul civil cu elemente fantastice – este în esență o lungă conversație între 166 de fantome, inclusiv fiul decedat al lui Lincoln. Am o nouă perspectivă asupra modului în care Lincoln trebuia să fie zdrobit de durere și responsabilitate. Aceasta este una dintre acele cărți fascinante și ambigue pe care vrei să le discuți cu un prieten când o termini”.

4. Origin Story: A Big History of Everything (Povestea Originilor: O istorie a tuturor lucrurilor), de David Christian

„David a creat cursul meu preferat din toate timpurile, Big History. Cartea spune povestea universului, de la big bang până la societățile complexe de astăzi, care îmbină perspective și dovezi din diferite discipline. Dacă nu ați urmat cursul Big History încă, Origin Story este o introducere minunată. Altfel, vă veți împrospăta memoria. Oricum ar fi, dacă citiți cartea veți aprecia mai bine locul omenirii în univers”.

5. Factfulness, de Hans Rosling, Ola Rosling și Anna Rosling Ronnlund

„Am recomandat această carte încă din ziua în care a apărut. Hans, genialul lector de sănătate globală care a murit anul trecut, vă ajută să descoperiți un nou mod de a înțelege lumea – cum se îmbunătățește nivelul de trai și unde lumea trebuie să se mai progreseze. Și îmbină anecdote de neuitat din viața lui. Este un cuvânt final de la un om genial și una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit vreodată”.

Preluat de la: zugo.md