1290851-1.jpg
Astăzi, 6 iulie 2021, se împlinesc 114 de ani de la nașterea Fridei Kahlo, renumita artistă plastică mexicană care a adus lumii un nou suflu picturii, remarcându-se prin autoportrete realizate într-un stil suprarealist. Frida Kahlo sau Friducha, așa cum îi spunea Diego, soțul ei, a explorat în lucrările sale detalii legate de identitate, de postcolonialism, de sex, de clasă și de rasă în societatea mexicană.

„Ce m-aș face fără întâmplările absurde din viața mea?”, spunea Frida despre momentele care ulterior i-au devenit laitmotiv pentru picturile sale, pentru că Frida s-a luptat cu multe tipuri de boli pe tot parcursul vieții. De exemplu, când avea șase ani, a fost molipsită cu virusul care, în consecință, i-a lăsat piciorul drept mult mai subțire decât cel stâng. Ea a deghizat jumătatea inferioară a corpului în fuste pline de culori aprinse pentru tot restul vieții.

Iar la vârsta de 18 ani, din cauza unui accident de autobuz, Kahlo a suferit leziuni grave, incluzând o vertebră frântă, o claviculă ruptă, coastele și pelvisul sparte, 11 fracturi la piciorul drept și un umăr dislocat. În timpul accidentului, o balustradă de fier a străpuns abdomenul și uterul Fridei.

Toate aceste momente complicate, dar și multe altele care au făcut-o să sufere moral, ulterior, au provocat-o pe Frida să transforme durerea în artă, realizând pe parcursul vieții 143 de lucrări. Dintre toate cele 143 de lucrări ale sale, 55 sunt autoportrete, celelalte 88 sunt reprezentări ale peisajelor, ale oamenilor și ale culturii mexicane.

<!–

–> <!–

–>

Artista s-a născut în casa pe nume Caza Azul (în traducere, Casa Albastră), unde a și murit mai apoi, chiar dacă pe parcursul vieții a trăit în mai multe orașe ale lumii.

Așadar, Casa Albastră a fost transformată într-un muzeu după ce Frida a murit. Acum, locuința beneficiază de peste 25 000 de vizitatori lunar. Fiecare dintre cele 10 camere ale sale este organizată pe teme: o cameră găzduiește lucrări de la Kahlo, precum și alți artiști incluzând Paul Klee, Jose Maria Velasco și Celia Calderon Orozco.

Pentru a cunoaște mai multe despre viața Fridei Kahlo, vă sugerăm o serie de filme biografice care cu siguranță o să vă facă să o îndrăgiți pe Frida pentru curajul ei și pentru dragostea de viață.

Preluat de la: diez.md