sandu-2-53.jpg
Acum 5 ani, vocea lui Sandu Sîrbu răsuna pe frecvențele unui radiou din Chișinau, iar „Papionul” lui stătea cuminte în garderobă. Apoi acesta s-a mutat cu traiul în SUA și viața lui s-a schimbat pe alocuri, însă Sandu pare a fi omul care și-ar duce pasiunile și la capăt de lume. Pe lângă faptul că își prezintă propria emisiune radio pe teritoriul Americii, Papionul Călător și-a marcat prezența în peste 30 de state moderând evenimente și aducând sărbătoarea pentru „ai noștri” în toată America. Următoarea destinație a Papionului Călător este „Mămăliga de Aur 2019” – eveniment care este la cea de-a doua ediție și se va desfășura în Miami, Florida.

# Locuiești de mai bine de 5 ani în SUA, ce doruri sau nostalgii te urmăresc pe tine atunci când te gândești la casă, prispa bunicilor, culesul porumbului? 

De 5 ani sunt în SUA, dar de fiecare dată când e vorba de casă atunci cei la care mă gândesc sunt părinții, sunt buneii, sunt locurile unde am crescut, unde m-am creat ca persoană, ca om. Nu pot să nu menționez toți prietenii și rudele care de fiecare dată ne așteaptă cu brațele deschise și mult dor și chiar dacă suntem peste mări și țări oricum se păstrează legătura.

# Povestea ta și a papionului tău călător sună interesant. Pe lângă faptul că te-ai stabilit în SUA, putem observa că nu ți-ai schimbat “năravurile”, continui să fii om de radio, cum s-a întâmplat asta?

Radio este „boală” sau pasiune de care foarte greu te desparți, iar mie mi-a fost foarte greu să mă despart atunci când am plecat de acasă. După o pauză de 3 ani însă, nu am mai răbdat și am găsit un radio local. Acum, bucurăm mulți oameni din California și nu doar.

# Ai ajuns să deschizi un restaurant cu mâncare tradițională în Sacramento, cum s-a ajuns de la radio la restaurant?Pe lângă mâncare tradițională, ce evenimente planificați să organizați acolo?

Pe lângă radio, noi avem o agenție de evenimente, „Papillon Events”, cu care organizăm toate evenimentele și atunci, la un moment dat, am realizat că noi avem cam aproape tot în afară de un local. Uite așa, colac peste pupăză, a apărut și restaurantul, plus că era o nouă provocare pentru noi. De aproape un an de zile, organizăm evenimente, concerte, petreceri și multe alte sărbători pentru conaționalii noștri și nu doar. Ne trec pragul restaurantului și români, ucraineni, georgieni, armeni, ruși, bulgari și desigur localnicii cărora le plac foarte mult bucatele noastre și tradițiile.

# Își sărbătoresc moldovenii din America nunțile și cumătriile în stil tradițional moldovenesc?

Nunțile și cumetriile în mare parte sunt în stil tradițional moldovenesc și eu chiar insist de cele mai multe ori să facem tradițiile și obiceiurile ca să știm și să nu uitam cine suntem și de unde venim.

# Călătorești des și participi, dar și organizezi evenimente importante pentru comunitatea din America. Cu ce emoții urci în avion de fiecare dată?

De fiecare dată când urc în avion, îmi dau seama că la capătul celălalt, de fiecare dată într-o nouă destinație, mă așteaptă o nouă aventură și desigur, oameni minunați. Mereu mă aleg cu noi prieteni și mă bucur mult atunci când viața ne reîntâlnește și în alte circumstanțe.

Sandu-216_papionul copy

# Avem o diasporă unită în SUA? Cât de prietenoși sunt moldovenii din SUA?

Eu cred că avem o diasporă unită doar că încă nu ne-am mobilizat și nu am fost învățați să ne mobilizăm. În ultimul timp, văd că moldovenii se ajută unii pe alții, sunt mai prietenoși, îi ajută pe noi veniți și asta e foarte bine că încercăm să fim într-adevăr o diasporă unită, având în vedere faptul că nu suntem foarte mulți.

# Ce ar trebui să învățăm noi de la americani?

De la americani ar trebui să învățăm să trăim ziua de azi și să nu uităm că viața e frumoasă și sunt lucruri mult mai importante și frumoase de făcut decât fuga după bani și „retrăiala” pentru orice fleac.

# De la West la East coast e drum lung, de ce și cum ai hotărât să vii la „Mămăliga de Aur 2019”?

Pentru că e de aur. De fapt, cu organizatorii de la Mamaliga Events ne-am întâlnit la un eveniment al diasporei în San Francisco. Nimic nu e întâmplător. Eu m-am bucurat nespus să văd că ei vor să facă lucruri frumoase pentru comunitatea de acolo și nu doar. Pe de altă parte, nu am fost anul trecut și vreau să văd dacă mămăliga din Miami e la fel de gustoasă ca cea din Sacramento. Sunt sigur că va fi o sărbătoare la care dacă nu vii, regreți. De asemenea, eu cred că cei care vor să facă ceva pentru comunitatea noastră din SUA trebuie susținuți și ajutați.

Text de Anna Panovici

Urmăriți detalii despre eveniment pe Facebook.

Preluat de la: diez.md