colaj-1.jpg
Roman Naghirneac și Andrian Jurat sunt absolvenți ai Universității Tehnice din Moldova. Aceștia au luat premiul mare la concursului Smart Design Challenge, organizat de Orange România în parteneriat cu magazinul de design românesc Dizainar.

Echipa lor a fost desemnată marea câștigătoare a acestei prestigioase competiţii, Juriul Smart Design Challenge recunoscând proiectul Dial Shakers drept cel mai creativ și surprinzător printre cele peste 90 de idei și soluții ingenioase intrate în competiție.

Dial Shakers reprezintă un set de piperniţă şi solniţă inspirate de echipament hi-fi, cu telecomandă integrată pentru reglarea volum/intensitate. O soluție perfectă care te scutește să te ridici de la masă sau să scoți smartphone-ul dacă dorești să reglezi volumul sau alte setări ale smart device-urilor în timp ce savurezi dejunul, prânzul sau cina. Deseori avem oaspeţi la masă sau pur şi simplu nu dorim să ne sustragem de la deliciile pe care le savurăm.

foto sarep

Două ar fi specificațiile de bază ale acestui set pe cât de simplu în aparență, pe atât de sofisticat de facto: reglează orice smart home device – datele se transmit prin bluetooth spre aparatele utilizatorului și funcția fiecărei dintre cele 2 piese poate fi personalizată din telefon; oferă undesign hi-fi original pe masa ta – solnițele sunt interschimbabile în bază și nu necesită baterii, baza fiind responsabilă pentru citirea rotației și transmiterea comenzilor spre alte smart device-uri. Tehnologiile implementate nu distrag de la funcția lor de bază, de a presăra condimente.

Altfel zis, solniţa şi piperniţa Dial oferă o alternativă elegantă întreruperilor de masă, oferind posibilitatea de a regla de pe loc intensitatea luminii sau volumul muzicii la distanță. Design-ul este inspirat de echipamentul audio, în special de clasica hi-fi, fiind piese prelucrate în metal.

Utilizatorul modifică volumul sau intensitatea echipamentelor sale audio, iluminare ș.a., plasând piperniţa în stand şi rotind. Un senzor de rotaţie din stand foloseşte marcajele gravate pe fundul pieselor pentru a determina poziţia. Două LED-uri indică piesele puse în mişcare, iar 5 LED-uri dau feedback despre intensitatea/volumul reglat. Datele se transmit prin bluetooth spre aparatele utilizatorului şi funcţia fiecărei dintre cele 2 piese poate fi personalizată din telefon.

Roman Naghirneac este designer industrial, absolvent al Programului de studii „Design de produs industrial”, din cadrul FIMIT, iar Andrian Jurat este inginer în electronică, absolvent al specialității electronică, FET.

Concursul Smart Design Challenge se desfășoară în două etape, în perioada 8 octombrie 2018 – 27 martie 2019. Prima etapă include înscrierea proiectelor în concurs și selectarea de către juriu a proiectelor finaliste, iar cea de-a doua – realizarea prototipurilor de către finaliști, expunerea acestora în magazinele de tip Orange smart shop și desemnarea câștigătorilor de către juriu.

Preluat de la: diez.md