20914585_793860487460024_2581237000626354602_n.jpg
Vacanța de vară a însemnat pentru 22 de copii o ocazie de a progresa împreună în domeniul tehnologiilor. În Republica Moldova a fost organizată prima ediție a taberei de vară CoderDojo, după modelul mișcării globale cu același nume care promovează cluburile gratuite pentru învățarea programării. Timp de patru zile, în perioada 17-20 august, participanții au fost implicați în diverse activități pentru a-și cultiva pasiunea, astfel încât la final să poată realiza câte un site sau pagina web, dar și jocuri video.

Programul taberei de vară CoderDojo

Cei 22 de participanți la tabăra de vară, numiți ninja, au fost selectați din rândul copiilor implicați și dedicați domeniului programării din cadrul celor cinci cluburi CoderDojo existente în prezent în Republica Moldova.

Participanții la tabăra de vară au fost împărțiți în 8 echipe, iar pentru a reuși să realizeze câte un mini-proiect, viitorii guru IT au avut parte de cursuri despre concepte de programare, despre robotică, cum să-și planifice corect un proiect, cum să realizeze eficient și interesant prezentări ale proiectelor, ce este creativitatea și cum să o stimuleze. Totodată, tinerii și-au cultivat abilitățile de lucru în echipă, prin participarea la mai multe activități.

Mentorii și organizatorii taberei de vară au avut întâlniri cu reprezentanți ai hub-urilor IT din Chișinău, precum și cu cei ai companiilor IT din țară, pentru a le vorbi despre inițiativă, realizările de până acum, dar și pentru a-i motiva să deschidă  astfel de cluburi în organizațiile pe care le reprezintă.

La finalul taberei, din cele opt echipe, 4 au realizat câte o pagină web, iar alte 4 – câte 1 joc. Câștigătorii au fost selectați prin vot de fiecare ninja și mentor. Învingătoare au fost declarate 2 echipe: una care a creat un joc, iar alta – un site.

Nicu Crivoi, participant:  „A fost o experiență extraordinară! Fără cunoștințele căpătate în cadrul taberei CoderDojo nu aș fi creat un joc. Am întâlnit colegi și mentori foarte interesanți de la care am învățat multe. Mentorii au fost de mare ajutor în procesul de realizare a jocului. Recomand și altor copii să se alăture pentru a căpăta noi cunoștințe și prieteni!”.

Gabriel Gorceag , participant: „M-am simțit minunat, mi-a plăcut ca am căpătat cunoștințe noi, nu mi-am pierdut timpul în zadar, ci și m-am distrat. Îmi doresc să mai particip la tabere de acest gen.”

Cei 22 de ninja și-au îmbogățit cunoștințele și și-au dezvoltat abilitățile cu sprijinul a 10 mentori,  4 din Timișoara (România) și 6 din Republica Moldova). Potrivit organizatorilor taberei, scopul este de a-i motiva pe tineri să creeze cluburi CoderDojo și în localitățile din întreaga țară și în același timp să motiveze specialiștii IT să se alăture comunității de voluntari cu același nume.

Roman Gluck, mentor CoderDojo Chișinău: „Tabăra de vară CoderDojo a fost o demonstrație bună că într-un mediu prietenos și plin de suport, copiii pot crea proiecte de sine stătător într-o perioadă scurtă. M-a bucurat faptul că toți părinții au venit la prezentarea proiectelor și au demonstrat interes și suport față de ceea ce fac copiii lor.”

 Radu Ticiu, champion CoderDojo Timișoara Startup Hub: „Participarea unei echipe din Timișoara la Tabăra de Vară organizată de colegii noștri de la CoderDojo Chișinău a consolidat legăturile inițiate încă în 2014, prin participarea unor copii și mentori din Moldova la evenimente ale CoderDojo România, ne-a permis să lucrăm cu copii și mentori talentați și foarte pasionați de programare și tehnologie, care au reușit, în câteva zile, să dezvolte proiecte destul de complexe. În plus, am putut să împărtășim unor antreprenori și manageri de spații de coworking din Chișinău, din experiența dezvoltării, la Timișoara, a uneia dintre cele mai dense și premiate rețele de cluburi CoderDojo din întreaga Europă Continentală.”

Implică-te în dezvoltarea mișcării CoderDojo Chișinău

Pentru 2018, organizatorii își propun o noua ediție a Taberei de Vară CoderDojo. Interesul față de domeniul programării este în continuă creștere în rândul copiilor din Republica Moldova. O demonstrează activitatea celor cinci cluburi CoderDojo existente în țară, la care merg un număr total de aproape 100 de copii, unde specialiști IT, programatori, web designeri oferă cursuri gratuite. Alți cel puțin 200 de elevi și-au manifestat intenția de a participa la cursurile oferite pe baza de voluntariat de profesioniști. Însă din lipsă de profesori, sesiunile de instruire nu pot avea loc.

Oricine se poate alătura mișcării CoderDojo Chișinău. Și tu poți contribui la creșterea comunității de voluntari CoderDojo și, prin urmare, la dezvoltarea sectorul IT din Republica Moldova. Oferă-le tinerilor șansa de a învăța programarea pentru a răspunde necesităților pieței. Înscrie-te în rândul voluntarilor Coder Dojo în Moldova accesând formularul de înregistrare la http://tinyurl.com/coderdojomd

 

 

Preluat de la: diez.md