82695784_3394112373995841_5479322656928956416_n.jpg
Criza generată de COVID-19 a luat prin surprindere toate activitățile zilnice ale multora dintre noi. Din cauza carantinei, chiar și sportivii trebuie să se adapteze la noile condiții și să găsească soluții optime pentru a putea continua antrenamentele chiar și acasă. În acest articol veți afla cum face față noilor încercări arcașul moldovean Dan Olaru, care a reprezentat țara la Jocurile Olimpice de vară din 2012.


Sportul în carantină

Tânărul de 23 de ani povestește că cel mai greu pentru el în această perioadă de izolare este însuși faptul că trebuie să stea în casă, confesând că duce dorul adrenalinei din cadrul competițiilor atunci când concura cu alți adversari: „Este foarte greu să stai în carantină și să nu te ocupi cu ceea ce-ți place cel mai mult”.

Ziua obișnuită a lui Dan Olaru începe cu micul dejun, după aceasta continuă cu lucrul asupra tezei de licență și se termină cu antrenamentele sale zilnice care îl ajută să se mențină în formă.

„Primele zile de carantină au trecut pe neobservate, chiar a fost plăcut să am mai mult timp pentru odihnă, dar deja după o săptămână am înțeles că acesta este maximul meu pentru a mă odihni”, povestește tânărul sportiv.

facebook.com/dan.olaru.92/

La întrebarea dacă și-a amenajat un loc special în casă pentru a exersa cu arcul, Dan spune că nu a făcut-o, fiindcă este nevoie de cel puțin 10 metri pentru a putea trage cu acesta, un asemenea loc spațios fiind foarte greu de găsit în condițiile casnice. În schimb, tânărul menționează că în această perioadă se bazează mai mult pe antrenamentele ce țin de partea fizică, nu și cea tehnică, iar antrenamentele sale zilnice conțin mai multe exerciții pentru forță și rezistență.

Înainte de izolarea la domiciliu, arcașul moldovean își începuse pregătirile pentru competițiile care urmau să aibă loc în această primăvară și vară, dar odată ce s-au amânat din cauza pandemiei de coronavirus, Dan Olaru are mai mult timp pentru studiul asupra examenelor și pentru a-și termina teza sa de licență.

facebook.com/dan.olaru.92/

„Până la această carantină, nu prea aveam timp liber, dar cel mai mare avantaj al acesteia este că acum am posibilitatea să stau mai mult cu familia și să-mi finalizez toate lucrurile începute, inclusiv studiile.”

Cred că toți dintre noi ne facem deja planuri pentru acel moment când vom putea ieși din casă, savurând din nou libertatea și bucuria plimbărilor prin parcuri împreună cu familia. Dan spune că așteaptă cât mai curând acest moment pentru a putea reveni din nou la antrenamentele în aer liber cu arcul și ținta înainte.

facebook.com/dan.olaru.92/

„Voi încerca sa revin cât mai repede la regimul de viață care era înainte de carantină. De asemenea, vreau să-mi restabilesc cât mai rapid forma și să ajung din nou la rezultatele și performanțele anterioare”, menționează sportivul.

Dan Olaru a îndrăgit tirul cu arcul de la 12 ani și a avut nevoie de doar patru ani pentru a se califica la Jocurile Olimpice. Urmărește interviul cu tânărul sportiv și află mai multe despre cum este să practici tirul cu arcul și care sunt principalele reguli ale acestui sport.

Preluat de la: diez.md