Articol-DEMO-DAY-diez-fotografie-de-titlu.jpg
14 echipe au ajuns la evenimentul final Demo Day din cadrul preacceleratorului Start-up School cu o prezentare a conceptului de afacere creată în două luni de program. Peste 250 de participanți s-au înscris în program și au cunoscut despre noțiunea de „start-up” și cum aceștia pot construi afaceri tehnologice de la zero.

Liceenii au interacționat cu peste 30 de mentori, atât locali cât și internaționali, din diferite domenii relaționate cu antreprenoriatul. La fel, tinerele și tinerii au beneficiat de patru sesiuni inspiraționale cu fondatoare și fondatori de start-up-uri de succes, unde aceștia au interacționat și creat conexiuni, primind și sfaturi despre cum pot acționa când sunt în momente de impas.

Start-up School în 2021 a fost în două limbi: română și rusă, asigurând accesul la informație la cât mai mulți tineri din țară, iar cu ajutorul partenerilor regionali, de program au beneficiat și tinerii din regiunile Bălți și UTA Găgăuzia.

Tinerele și tinerii au fost apreciați de următorii membrii ai juriului:
# Vitalie Eșanu – Founder & CTO, VoteMeApp;
# Lisa Guțu – COO, SALTEDGE;
# Mihai Stipanov – Fondator, Dreamups;
# Irina Covriga – Manager of Entrepreneurship and Innovation Programs at Tekwill Startup Moldova;
# Vadim Jeleascov – Chief Executive Officer at Simpals Factory.

Iată care sunt echipele învingătoare:

# Locul III – Pet Friends – aplicație online prin care stăpânii de animale pot găsi gazdă la animalele de companie și servicii de îngrijire. Echipa creată din Bălți: Adriana Aparatu, Alexandra Apostol, Mihaela Chiperco, Cristina Cușnir, Iana Golovatiuk.
# Locul II – Dream – platforma Dream permite utilizatorilor să creeze virtual propriul design personalizat la haine și să-l comande. Echipa din UTA Găgăuzia formată de Karina Terzi și Irina Caramin.
# Locul I – renter marketplace de închiriere peer-to-peer a diferitor obiecte, tehnică, instrumente etc. În loc beneficiarii să le procure, ar putea sa le închirieze pentru o perioada limitata contra cost. Echipa originară din Ialoveni și Chișinău: Daniel Trohin, Anastasia Ciobanu, Grigore Gherdelescu, Marin Toma, Maxim Sava, Tudor Talpiș

Două echipe din cadrul programului au primit titlul de mențiune:
# TEEND
– platformă pentru dezvoltarea influencerilor locali și organizarea de evenimente pentru tineri. Echipa formată de Daniela Rența și Mihai Todos, originari din Cahul.
# REBOOST – platformă ce va administra ridicarea mobilei nefolosite, recondiționarea acesteia și plasarea în uz în continuare. Echipa din Bălți: Vladislav Talpă, Anastasia Ciobanu, Alexandru Surdu, Elena Scutaru, Sergiu Gureu, Nicoleta Rotari.

Echipele învingătoare au primit premii de la partenerul general al organizației Dreamups – Orange Systems. Urmărește rețele de socializare Facebook și Instragram Start-up School pentru a fi la curent cu alte oportunități.

Pre-acceleratorul Start-up School este unul național, cu accent de dezvoltare pe regiunile din Bălți și UTA Găgăuzia. Astfel, programul are mai mulți donatori pentru „Școala de afaceri la Bălți” și „Бизнес-школa в АТО Гагаузии” din cadrul Start-up Moldova, fiind realizat cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei în cadrul Proiectului Tekwill, implementat de către Dreamups. Partenerul general al organizației Dreamups este Orange Systems.

Preluat de la: diez.md