pixel.png

România este una dintre ţările care mai are mult de lucrat la integrarea în viaţa socială şi în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi fizice. De curând, Autoritatea Naţională a Persoanelor cu Dizabilităţi şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, din coordonarea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, au depus Fişa de Proiect pentru aprobarea acordării de subvenţii din fonduri europene pentru achiziţionarea, de către persoanele cu dizabilităţi, de tehnologii şi dispozitive asistive.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a subliniat faptul că, de curând a fost semnat Ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Muncii pentru aprobarea procedurii de acordare a subvenţiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi în accesarea şi utilizarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces, altele decât cele finanţate prin Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi

De asemenea, ministrul muncii a menţionat că va continua implementarea măsurilor din Programul de Guvernare, iar această măsură este prevăzută la Capitolul Politici publice în domeniul Muncii şi Justiţiei Sociale în cadrul măsurii ”O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi”.
Subvenţiile vor fi acordate din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman (POCU), Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toţi, activităţile cuprinzând şi acordarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces, persoanelor cu dizabilităţi beneficiare de servicii de informare şi consiliere profesională, mediere şi formare profesională.

<!–

Formul de quiz

–>

Cum se va acorda subvenţia?

Subvenţia se va acorda sub forma unui voucher tipărit de Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi, care va fi distribuit de direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, în baza certificatului de încadrare în grad de handicap şi a recomandării medicului specialist.


Care este valoarea voucherului?

Valoarea maximă a voucher-ului este de 5.000 de euro, iar subvenţia acordată pentru dispozitivele asistive a căror valoare nu depăşeşte acest prag poate fi şi de 100%.
“Vorbim de tehnologie modernă, spre exemplu programe software şi scannere cu ajutorul cărora computerele pot scana şi citi nevăzătorilor, fotolii rulante electrice personalizate pentru persoane cu handicap locomotor, proteze inteligente pentru cei cu amputaţii sau aparate auditive performante pentru persoanele care au deficienţe de auz”, a precizat ministrul Marius Budăi. Beneficiarii vor fi luaţi în evidenţă ANOFM şi vor primi tot sprijinul serviciului de ocupare în vederea găsirii unui loc de muncă.

Angajatorii primesc subvenţii pentru angajaţii cu dizabilităţi

În paralel, angajatorii persoanelor din acest proiect vor primi o subvenţie pentru angajare cu o valoare de 2.250 lei pe lună pentru o perioadă de 18 luni, pentru fiecare persoană angajată. Tot în comunicatul de presă se arată că în funcţie de cerere şi rezultatele iniţiale ale proiectului, a cărui valoare este de 35 de milioane de euro, Ministerul Fondurilor Europene poate suplimenta această sumă pentru a deservi o categorie cât mai largă de beneficiari.

Preluat de la: csid.ro