Imagine-principala-articol.png

În perioada 1-8 mai, Federația Națională de Șah organizează Campionatul Național de Șah Clasic pentru categoriile „seniori open” și „feminin”, dar și „copii sub opt ani”. În acest context, Valeriu Coadă, secretarul Federației de Șah, a povestit despre rolul șahului în dezvoltarea copiilor și tinerilor, beneficiile lui dincolo de tablă și cum poate influența acesta educația și viața de zi cu zi a noii generații.

#1. Cum este experiența dumneavoastră în lucrul cu tinerii și copiii pasionați de șah? Ce v-a motivat să vă dedicați acestui domeniu?

— Sunt antrenor de șah de peste 36 de ani și, de-a lungul timpului, am învățat mii de copii arta jocului. Mă mândresc cu elevii mei și cu rezultatele lor – ele sunt adevărata carte de vizită a unui antrenor.

Pasiunea pentru șah am descoperit-o la vârsta de șase ani, când urmărind cum fratele mai mare juca șah cu mama, am observat că este un joc foarte interesant. Atunci când am făcut primii pași pe tabla cu carouri, am descoperit câteva taine elementare ale acestui joc fascinant și am participat cu succes la primele competiții raionale și republicane. Prima experiență în calitate de antrenor am avut-o la 13 ani, atunci când pentru a completa lotul școlii am învățat doi colegi să joace de la zero șah. La 16 ani, deja eram sigur că voi fi antrenor de șah. 

Între timp, am lucrat 28 de ani director-adjunct la Școala Sportivă Specializată de Șah nr. 7 din Chișinău, iar din 2022 sunt director la această instituție, în cadrul căreia, în prezent, studiază 429 de elevi. Am obținut titlul de Antrenor Emerit al Republicii Moldova la șah în baza rezultatelor obținute de elevii mei. 

#2. În ce mod șahul contribuie la dezvoltarea gândirii strategice, a concentrării și a răbdării la copii?

— Șahul nu este doar un joc, ci și un exercițiu de strategie, răbdare și gândire critică. Șahul îi învață pe elevi să analizeze situațiile, să anticipeze consecințele acțiunilor lor și să ia decizii informate. Obținerea succesului în șah crește încrederea în sine. Șahul jucat în grup sau în competiții permite participanților să interacționeze și să dezvolte abilități sociale.

Șahul îi învață pe copii să identifice problemele și să găsească soluții eficiente, abilități transferabile în alte domenii academice și în viața de zi cu zi. Tinerii șahiști învață să planifice pe termen lung și să dezvolte strategii, abilități utile la școală și în viața de zi cu zi. Șahul necesită timp și efort, promovează răbdarea și capacitatea de a persevera în fața provocărilor. 

#3. Ați observat schimbări semnificative în comportamentul și abilitățile copiilor care practică șah în mod regulat? Puteți oferi câteva exemple?

— Chiar după câteva antrenamente de șah se observă schimbări atât în comportamentul copiilor, cât și în atitudinea lor. Copiii care practică șahul în mod regulat sunt mai perseverenți. Elevii învață să urmeze reguli, să respecte adversarii și să accepte cu grație atât victoriile, cât și înfrângerile. Șahul permite copiilor să exploreze și să experimenteze diferite strategii și tactici, încurajând creativitatea. 

Abilitățile cognitive și de rezolvare a problemelor dezvoltate prin șah au un impact pozitiv asupra performanței academice generale. După câteva luni de antrenamente, de obicei, obțin note mai bune la școală și le este mai ușor să studieze la diferite obiecte: matematică, fizică, chimie. 

Nu toți elevii vor deveni campioni, dar toți copiii au dreptul să cunoască tainele acestui joc. Primesc des mesaje din diferite țări de la foștii discipoli, care activează în diverse domenii, dar menționează rolul șahului în cariera lor. Doi discipoli ai Școlii de Șah sunt deputați în parlamentul țării, ministrul educației și cercetării Dan Perciun era multiplu premiant al campionatelor Republicii Moldova la șah, pe când era elev la Școala Sportivă Specializată de Șah nr. 7.  

#4. Ce metode și tehnici folosiți în lecțiile de șah pentru a face acest sport atractiv și accesibil copiilor?

— Prima și principala sarcină, care stă la etapa cunoașterii șahului este să cultive interesul pentru șah. În ultimii ani am observat foarte des că părinții după prima lecție de șah îl întreabă pe copil: „Ți-a plăcut?”, dar sportul de performanță nu înseamnă doar plăcere, ci și o luptă pentru excelență. Nu există victorii fără înfrângeri, rezistă cei mai perseverenți.

Ritmul și metodele de instruire aplicate diferă în dependență de vârstă, nivelul de instruire și temperamentul fiecărui copil. Unii copii suportă dureros chiar și pierderea unui pion.  

Implementarea metodelor moderne de predare este foarte necesară. Șahul este în permanentă schimbare: apar noi variante în deschideri, noi aprecieri a unor poziții. Utilizarea calculatorului în pregătirea șahiștilor a produs schimbări esențiale și în jocul contemporan, și în cerințele față de pregătirea șahiștilor.

Șahul trebuie învățat la început numai sub formă de joc. Un principiu important este accesibilitatea. Folosim mult problematizarea și algoritmizarea. O metodă foarte simplă și eficientă din punctul de vedere al pedagogiei și psihologiei copilului este de a juca șah în echipe. Mai nou, am aflat multe tehnici originale de la cei mai buni antrenori din Iran și Armenia. Altă metodă eficientă folosită în Moldova este jocul fără piese, când jucătorii numai numesc mutările fără a privi tabla. 

#5. Care sunt principalele provocări în formarea tinerilor șahiști și cum le depășiți?

— Jocurile virtuale la calculator. Mii de specialiști lucrează în permanență pentru a atrage copiii în lumea jocurilor virtuale, care afectează sferele cognitive, comunicative și personale ale copilului. Cu toate acestea, avem multe cazuri în care copiii vin la antrenamente după ce au învățat regulile jocului online. Adică șahul este mai interesant.

Pentru a obține rezultate frumoase în șah e necesar de a acorda măcar două ore zilnic, altfel nu poți concura cu copiii din alte țări, ca India, China, Armenia, Georgia, Rusia, Iran, Uzbekistan, unde copiii se antrenează zilnic câte trei-patru ore.

Șahul de performanță nu are zile de odihnă, dar rezultatele obținute de elevii noștri – campioni mondiali și europeni – confirmă că efortul nu e zadarnic.

#6. Există povești de succes ale unor copii care au început cu lecțiile de șah și au ajuns la performanțe remarcabile?

— Ivan Schițco, discipolul meu, este Mare Maestru Internațional și joacă la prima tablă a echipei naționale. A început să joace șah la cinci ani, iar la șapte ani avea deja categoria I. În 2011 a obținut bronzul la Campionatul Mondial pentru copiii sub opt ani. Este multiplu campion al Republicii Moldova la șah și premiant al diferitor turnee internaționale. În 2017, la 14 ani, s-a clasat pe locul 1 în prestigiosul turneu „Cupa Mihail Botvinnik” din Moscova, Rusia.

Ivan Schițco a reușit să devină Maestru Internațional la doar 17 ani, fiind cel mai tânăr jucător de șah din Moldova care a reușit această performanță în 2019, când a ocupat locul 1 în cadrul Campionatului European Școlar la Șah din România, la care au participat peste 300 de tineri șahiști din 20 de țări. 

#7. Cum pot părinții sprijini dezvoltarea pasiunii copiilor pentru șah și cum îi pot ajuta să își îmbunătățească performanța?

— Performanța copiilor depinde de părinți. Dacă părinții sunt ocupați și nu au timp să-i conducă la primele antrenamente și la competiții, atunci atingerea performanței este aproape imposibilă. Este necesară multă răbdare, tărie de caracter, succesele în șah nu vin în câteva zile. Îmi amintesc un caz hazliu, când un părinte a adus un copil și după prima lecție de antrenament a întrebat în cel mai serios mod, dacă acum copilul său îi va putea câștiga pe toți adversarii.

#8. Care a fost cel mai bun rezultat al țării noastre la olimpiadele internaționale de șah?

— Cel mai bun rezultat a fost la a 44-a Olimpiadă Mondială de Șah, desfășurată în Chennai, India, în 2022. Echipa națională a Moldovei s-a clasat pe locul 6 din 188 de țări.

În runda a X-a a olimpiadei, echipa masculină a Moldovei a învins echipa Norvegiei, condusă de campionul mondial Magnus Carlsen, cu scorul de 2,5 la 1,5. Remarcabil este faptul că discipolul meu, Ivan Schițco, care a evoluat la prima tablă, a reușit să facă remiză cu cel mai puternic șahist contemporan Magnus Carlsen (ELO 2864). Echipa a fost condusă de antrenorul selecționatei, maestrul internațional Ruslan Soltanici, un alt fost elev de-al meu.

Campionatul Național de Șah Clasic este o inițiativă educațională desfășurată de Federația de Șah a Moldovei. Acesta își propune să promoveze șahul în școli și centre educaționale, să evidențieze beneficiile cognitive ale acestuia și să creeze o comunitate activă de tineri pasionați de șah. Pentru înscrieri și detalii, accesați sahmoldova.md.

Preluat de la: diez.md