vaginita2.jpg

Ce este vaginita bacteriana?

Vaginita bacteriana este o afectiune intima cu care se confrunta aproape orice femeie la un anumit moment. Afectiunea este localizata in vagin si este caracterizata prin dezechilibrul florei vaginale normale. 

Cuprins
Ce este vaginita bacteriana?
Cauzele vaginitei bacteriene si factorii de risc
Simptome de vaginita bacteriana
Investigatii radioimagistice si de laborator
Diagnosticul de vaginita bacteriana
Tratamentul pentru vaginita bacteriana
Evolutie, Complicatii, Profilaxie

sus

Cauzele vaginitei bacteriene si factorii de risc

Vaginoza apare in urma unui dezechilibru al florei bacteriene, iar printre principalii responsabili este bacteria Gardnerella Vaginalis. Aceasta este o bacterie care se regaseste in mod normal in flora vaginala, dar cand flora se dezechilibreaza si se inmulteste mai mult decat normal, bacteria poate provoca infectia.

Cele mai expuse femei expuse acestui tip de vaginita sunt cele care au un partener sexual nou sau care ii schimba des.
Printre factorii de risc se numara folosirea foarte des a irigatiilor vaginale, a dispozitivelor intrauterine cum sunt tampoanele intravaginale sau diafragma, purtarea de lenjerie intima sintetica. 

sus

Simptome de vaginita bacteriana

Se estimeaza ca aproximativ 75% dintre femei au flora vaginala dezechilibrata, desi nu prezinta simptome clasice. Atunci cand simptomele exista, constau in secretii abundente, miros neplacut, de culoare alb-gri-galbui. Unele femei acuza senzatii de mancarimi, arsura, dureri in timpul actului sexual, inrosirea si umflarea vulvei. 

sus

Investigatii radioimagistice si de laborator

Testele de laborator care ajuta la punerea diagnoscticului de vaginoza bacteriana, Aceste teste cuprind:
• Mostra prelevata din secretia vaginala
• Determinarea pH-ului vaginal – valorile normale se situeaza intre 3,8 si 4,5; vaginita bacteriana determina un pH cu valoarea mai mare de 4,5
• Efectuarea testului Babes-Papanicolau

sus

Diagnosticul de vaginita bacteriana

Diagnosticul pentru vaginoza bacteriana se pune in urma unui control pelvin si a unei examinari la microscop a unei mostre prelevate din secretia vaginala. 

sus

Tratamentul pentru vaginita bacteriana

Este foarte posibil ca la unele femei vaginita bacteriana sa dispara spontan, fara tratament. Dar in cele mai multe dintre cazuri, tratamentul consta in medicamente antibiotice, adiministrate oral sau intravaginal. Acestea pot omori bacteria care provoaca toate simptomele neplacute, dar manifestarile reapar aproape in 30% dintre cazuri dupa tratamentul cu antibiotice

sus

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Afectiunea poate avea si complicatii. Prezenta unei vaginite bacteriene in momentul expunerii la o boala cu transmitere sexuala (inclusiv HIV) creste riscul de a face vaginita, infectie dupa unele proceduri chirurgicale, posibile complicatii in timpul sarcinii, risc mare de infectii cu transmitere sexuala – herpes genital, clamydia, gonoree. Tocmai de aceea, este foarte important ca afectiunea sa fie diagnosticata si tratata imediat ce au aparut primele simptome.

Femeile insarcinate cu diagnostic de vaginoza bacteriana prezinta risc de avort spontan, nastere prematura sau o infectie pelvina dupa nastere, tocmai de aceea este foarte importanta prezenta la medic imediat dupa aparitia primelor simptome.

Recomandari medicale
Pentru prevenirea vaginitei bacteriene se recomanda consumul zilnic de iaurt, folosirea prezervativului daca exista mai multi parteneri sexuali si limitarea numarului acestora, folosirea pe o perioada limitata a tampoanelor intravaginale si a diafragmelor, evitarea spalaturilor intravaginale in mod excesiv.

Foto: 123rf.com

Preluat de la: Csid.ro