vaccin-hepatita-b.jpg

Până la sfârşitul lunii martie, este posibil ca vaccinul pentru hepatita B să ajungă în România, asta după ce, producătorul iniţial a anunţat că nu îl mai produce, astfel importul de vaccin ar fi fost blocat până în ianuarie 2018.

„În ceea ce priveşte vaccinul de hepatită B, am identificat doi producători care, la sfârşitul lunii martie, vor pune pe piaţă stocuri suficiente de vaccin pentru toată ţara”, a declarat Florin Bodog, ministrul Sănătăţii.

Tot ministrul a explicat că şi alte două vaccinuri pentru copii, care fac parte din schema obligatorie de imunizare, vor ajunge pe piaţă.

Părinţii, ONG-urile şi asociaţiile de pacienţi au reclamat lipsa vaccinurilor, dar şi birocraţia care împiedică imunizarea bebeluşilor.

„Nu vreţi să ştiţi ce este în sufletul unui tată care şi-a pierdut copilul de opt luni pentru că nu a fost imunizat la timp pentru că undeva, nişte hârtii s-au blocat, din cauza unui articol de lege prin care statul român vrea să facă economie la vaccinuri cu preţul vieţii şi sănătăţii copiilor noştri. Solicitarea noastră este ca statul român să facă toate actele normative pentru că Romînia să aibă acces cât mai facil la vaccinuri de cea mai bună calitate. Câţi copii mai este nevoie să mai moară în România din cauza unor blocaje procedurale?”, a explicat Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, producătorul care livra în România vaccinul împotriva hepatitei B a anunţat că nu va mai fi fabricat şi că este posibil ca până în ianuarie 2018 bebeluşii să nu mai fie imunizaţi.

De când a fost introdus în grila de vaccinare, vaccinul împotriva hepatitei B a scăzut incidenţa bolii de la 30%, cât era în anii ’90, la 4% cât este în prezent.

Sursa: Mediafax.ro

Preluat de la: Csid.ro