poza-1-1.jpg

La doar 48 de kilometri de municipiul Chișinău, în orașul Orhei se găsește unicul muzeu evreiesc de istorie care funcționează în Republica Moldova. Până în anul 2016, clădirea era fosta reședință a unei sinagogi. Din cauza unei vandalizări, multe dintre obiectele păstrate au fost arse, iar o parte – deteriorate. Cele care au reușit să fie recuperate au devenit exponate.

Piese vestimentare, obiecte donate sau păstrate cu sfințenie – toate pot fi admirate în cadrul muzeului evreiesc de istorie din orașul Orhei. Acesta, ca localizare, ar fi avut o mare însemnătate pentru comunitatea evreiască de odinioară. În perioada interbelică, în zona respectivă a orașului activau cele mai multe sinagogi. Chiar și după genocidul care s-a înfăptuit și pe teritoriul țării noastre, în interiorul vechii sinagogi au rămas să fie păstrate cărți și suluri de tora (biblia ebraică), expuse și atinse doar de reprezentanții acestei religii.

În cadrul muzeului, vizitatorii au posibilitate să citească informația cu referire la istoria comunității evreiești din Moldova, aceasta fiind prezentată în două limbi: română și rusă. Conform datelor statistice din anul 2021, în Republica Moldova locuiau circa 15 000 de evrei. În perioada interbelică, orașele Chișinău, Orhei și Soroca găzduiau cel mai mare număr al comunității. Referitor la orașul Orhei, circa 65 % o reprezenta populația iudaică din întreg numărul de locuitori. Tot acolo activau în jur de 30 de sinagogi.

Viața culturală a Orheiului de odinioară era pe larg reprezentată de comunitatea evreiască. În perioada 1902-1941 a activat biblioteca publică evreiască, precum și cercul admiratorilor de teatru evreiesc. Spectacolele trupei de teatru au fost jucate timp de 20 de ani în două limbi: rusă și idiș. Încasările din vânzarea biletelor erau donate instituțiilor culturale și de învățământ aflate sub conducerea evreiască din localitate. Școli, biblioteci, spitalul evreiesc și Colegiul Talmud Torah – toate au activat până la instaurarea regimului stalinist în RSSM.

Odată cu începerea represiunilor în anul 1940, o parte dintre evrei au reușit să fugă peste Prut. Marea majoritate însă, membri ai partidelor politice, oameni de afaceri ale acelor timpuri, activiști contra politicii sovietice, au fost exilați în ghetourile din Transnistria, deportați în Siberia sau omorâți. Numărul victimelor a fost de 2 395 de evrei, însă nici până astăzi nu se cunoaște numărul celor care au fost deportați. Mai multe informații, precum și mărturiile evreilor întorși în țară după evadare sau eliberare sunt expuse în cadrul muzeului.

Muzeul evreiesc de istorie din Orhei a fost deschis pe 30 ianuarie 2023. Vizitatorii sunt așteptați în fiecare zi de marți, între orele 11.00 și 16.00 pe strada Vasile Lupu, numărul 62. De asemenea, solicitările pentru vizite pot fi trimise la adresa de e-mail [email protected]. Dacă ești pasionat(ă) de trecutul acestora și al întregii țări sau ești în căutarea unui loc pe care să-l vizitezi, te îndemnăm să adaugi în listă un alt punct de interes.

Preluat de la: diez.md