Ucraina7.jpg

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a publicat raportul cu privire la verificările efectuate asupra edificiilor cultural-artistice distruse în Ucraina de la începutul războiului și până acum. Cele mai multe distrugeri au avut loc în regiunea Donețk (53), iar cele mai puțin afectate regiune au fost Odesa (1) și Dnipropetrovsk (1).

Astfel, începând cu 5 septembrie 2022, UNESCO a verificat deteriorarea a 186 de clădiri din Ucraina. Prin urmare, au fost distruse 79 de clădiri religioase, 13 muzee, 36 de clădiri istorice, 32 de clădiri dedicate activităților culturale, 17 monumente și nouă biblioteci.

Lista regiunilor și numărului edificiilor cultural-artistice distruse în Ucraina:
# regiunea Cernihiv – 14 unități;
# regiunea Kiev – 47 de unități;
# regiunea Zaporijjea – două unități;
# regiunea Donețk – 53 de unități;
# regiunea Luhansk – 23 de unități;
# regiunea Sumî – opt unități;
# regiunea Mikolaev – patru unități;
# regiunea Vinița – două unități;
# regiunea Odesa – o unitate;
# regiunea Dnipropetrovsk – o unitate.

Mai multe informații cu referire la denumirea fiecărei clădiri cultural-artistice distruse puteți găsi aici.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md