Când te simți trist, anxios sau pur și simplu ești într-o zi proastă, ai auzit vreodată sfatul „zâmbește, că o să te simți mai bine”? Poate suna superficial, dar surprinzător, există un sâmbure de adevăr științific în această idee. Și mai mult decât atât: poți să păcălești creierul să creadă că ești fericit… cu ajutorul unui simplu creion.
Totul a început cu un studiu devenit celebru, publicat în 1988 în revista Psychological Science, realizat de psihologii Fritz Strack, Leonard Martin și Sabine Stepper. Cercetătorii au vrut să afle dacă expresiile faciale pot influența emoțiile – nu doar să le reflecte.
Pentru a elimina influența conștientă, participanții au fost puși să țină un creion în gură în două moduri diferite:
După acest exercițiu, participanții au fost rugați să evalueze cât de amuzante li se păreau niște benzi desenate. Rezultatul? Cei care „zâmbeau” involuntar (cu creionul între dinți) au considerat desenele mult mai amuzante decât ceilalți.
Explicația e legată de ceea ce psihologii numesc feedback facial. Când zâmbești – chiar și forțat – mușchii trimit semnale către creier care pot declanșa eliberarea de substanțe chimice asociate cu starea de bine, cum ar fi endorfinele și serotonina. Practic, corpul și mintea colaborează într-un „cerc” emoțional: mimica influențează emoția, nu doar invers.
Trebuie menționat că în 2016, studiul original a fost replicat de o echipă internațională într-un experiment de amploare, iar rezultatele nu au fost concludente. Cu toate acestea, alte cercetări recente au arătat că există, într-adevăr, o legătură subtilă între zâmbet și starea de bine – chiar dacă efectul nu este spectaculos, poate avea un impact pozitiv în momente dificile.
De exemplu, un studiu din 2022 publicat în Nature Human Behaviour a confirmat că mimarea zâmbetului are un efect ușor dar semnificativ asupra stării de spirit, mai ales în contexte stresante.
Nu ai nevoie de o scenă de comedie sau de o veste bună ca să zâmbești. În zilele în care te simți copleșit, încearcă acest mic exercițiu:
Poate nu vei râde în hohote, dar e posibil să simți o ușoară detensionare sau o schimbare de perspectivă – iar uneori, exact asta e tot ce ai nevoie ca să faci față unei zile mai grele.
FOTO: Shutterstock
Preluat de la: csid.ro