14702258_1146303388780396_8927432972161449106_n.jpg
Dumitru Godina este un tânăr activ din Moldova care, împreună cu o echipă de voluntari din Timișoara, a pus bazele primei platforme online educaționale din România. WeLearn se află acum într-o perioadă de testare, dar promite să formeze o comunitate mare de studenți care să beneficieze de oportunitățile învățării online.

Ideea creării platformei a fost lansată în 2015, atunci când echipa MindsHub (un hub studențesc din Timișoara) a identificat mai multe probleme cu care se confruntă studenții. Soluția potrivită pe care au identificat-o a fost crearea unei platforme de e-learning. „Am analizat mai multe statistici și am văzut cum se învață în alte țări din Uniunea Europeană. Am văzut că sunt milioane de utilizatori care folosesc platforme de e-learning. Ne-am gândit să oferim și studenților noștri șansa să învețe online”, povestește Dumitru. „Timișoara este un oraș în care există foarte multe companii din diferite domenii. Companiile caută studenți iar studenții caută companii.”

Photo Credit: Facebook/Dumitru Godina

Photo Credit: Facebook/Dumitru Godina

La moment, 16 companii, opt ONG-uri și două universități din Timișoara sunt parteneri ai acestui proiect. „Vrem să implementăm conceptul de educație colaborativă și să aducem la aceeași masă reprezentanți ai ONG-urilor, companiilor și profesori ambasadori, iar împreună să discutăm despre cum să contribuim la inovarea sistemului educațional din România”, spune tânărul.

welearn welearn2 welearn3

Rolul lui Dumitru în cadrul acestui proiect este esențial, întrucât, datorită cunoștințelor sale de programare, se implică în toate procesele tehnice ce țin de platformă. Mai mult decât atât, are un rol important  și în organizarea întregului proiect.

12592532_1159232264095323_917841715549057303_n

Photo Credit: Facebook/MindsHub

Cum va decurge procesul de învățare?

După alegerea cursului, studentul va avea de parcurs patru etape:

# partea teoretică, de învățare, la care utilizatorul va studia teorie în diverse formate: text, video sau imagini;

# partea de testare;

# partea de internship, desfășurarea căreia depinde de rezultatul testului și propunerea angajatorului;

# primirea certificatului.

welearn4

Cine sunt beneficiarii

La momentul actual, beneficiarii sunt studenții din Timișoara – cca 1300 – 1400 de studenți. În dependență de rezultatele proiectului, echipa plănuiește să extindă conceptul și în alte orașe din România.

Platforma e în versiunea Beta. O puteți vizualiza la adresa: http://welearn.info/. Testarea va dura până în luna aprilie, după care se va lucra la o nouă versiune cu mai multe funcționalități și facilități.

Platforma este concepută diferit pentru diferite tipuri de utilizatori: studenți, profesori, profesioniști sau administratori de companii, fiecare din aceștia având acces la diferite funcționalități.

Cursuri

Cursurile sunt oferite de companiile partenere. În viitor, studenții vor avea posibilitatea să acceseze cursuri de la diferite facultăți. Mai mult decât atât, ONG-urile vor distribui oportunitățile pe care le au într-o categorie aparte.

Dumitru Godina a absolvit liceul la Bacău. După liceu a decis să-și continue studiile la Timișoara. „Eram convins că studiile de acolo vor fi la un nivel avansat, dar după jumătate de an am decis să renunț la facultate”. Ulterior, Dumitru s-a angajat ca programator în cadrul mai multor companii IT, iar în prezent este freelancer în acest domeniu, implicându-se și în diverse proiecte de voluntariat. „Fac voluntariat de 6 ani, inclusiv în cadrul proiectului WeLearn, iar odată cu asta am descoperit pasiunea pentru proiecte, antreprenoriat, leadership.” În perioada următoare, Dumitru plănuiește să devină un digital nomad și să lucreze din diferite colțuri ale lumii.

Photo Credit: Facebook/Dumitru Godina

Photo Credit: Facebook/Dumitru Godina

Preluat de la: Diez.md