examen-sani.jpg

Metodele de depistare a cancerului sân sunt, în prezent, mult prea limitate ca eficienţă, motiv pentru care multe cazuri sunt descoperite în stadiu înaintat, mai ales în ţările în curs de dezvoltare, unde femeile nu sunt suficient informate în privinţa acestei maladii care seceră anual mii de vieţi.

În acest context, dispozitivul iBreast ar putea constitui în viitorul apropiat o soluţie pentru această problemă.

Dispozitivul a fost deja testat pe un eşantion format din 989 de femei, care s-au prezentat la Spitalul Manipal din Bangalore pentru un control anual al sânilor. De asemenea, 20 de femei care prezentau noduli sau diverse alte simptome la nivelul sânilor au fost incluse în programul de screening. 

Fiecare femeie a fost examinată prin 3 metode: cu iBreast, prin examen clinic al sânilor şi cu ajutorul mamografiei.

Rezultatele au scos la iveală că 93 dintre participante prezentau diverse afecţiuni la nivelul sânilor. În comparaţie cu mamografia, dispozitivul portabil, care seamănă cu un scanner, a identificat anomaliile celulare cu o precizie de 98%. În plus, aparatul a depistat cu o eficienţă de 93% leziunile sânilor în cazul a 314 participante cu vârsta până în 40 de ani.

Sursa foto: wjso.biomedcentral.com

În concluzie, iBreast dispune de o rată mai bună de identificare a tumorilor mamare, cu aproximativ 19% mai ridicată decât mamografia. De asemenea, aparatul şi-a demonstrat eficacitatea şi în cazul femeilor mai tinere, care au un ţesut mamar mai dens, ce îngreunează stabilirea unui diagnostic precis de cancer mamar.

Dispozitivul este un instrument foarte util de screening, ce va putea depista în stadii incipiente cancerul mamar. 

Preluat de la: Csid.ro