viata12.jpg
Cu toții ne dorim să avem la dispoziție mai mult timp pentru a face lucruri ce ne sunt pe plac. Însă, conform profesoarei Ashley Whillans, de la Harvard Business School, nu facem un singur lucru care ne poate oferi mai mult timp: să cheltuim banii pentru a elimina acele sarcini zilnice sau săptămânale, ce sunt stresante pentru noi.

Îți dorești să scapi de aceste sarcini zilnice sau săptămânale? Acest lucru te poate costa bani, dar timpul și fericirea ta valorează mai mult. Dacă nu îți poți permite să le elimini chiar acum, Kreddy te poate ajuta cu acest lucru și cine știe, poate că timpul suplimentar pe care îl vei obține va contribui la creșterea productivității tale și îl vei putea folosi pentru a deprinde o abilitate care să genereze venituri mai mari . Și știi ce înseamnă asta? Că vei putea elimina acele sarcini enervante și stresante pentru totdeauna.

În timpul unui podcast cu Curt Nickisch de la Harvard Business Review, profesorul Whillans spune că, schimbul de bani contra mai mult timp liber, ne poate face mai fericiți. Mai exact, „folosirea banilor pentru a ne scăpa de experiențele negative”, cum ar fi spălatul și călcatul rufelor ori curățenia din casă.

Asigurarea unui nivel financiar ridicat contribuie la eliminarea anxietății legate de lipsa banilor, iar acest lucru va contribui la posibilitatea “schimbării” acestor bani contra timp liber. Banii te pot ajuta să beneficiezi de experiențe de viață mai bune, care să fie utile pentru dezvoltarea personală. Poți să angajezi un instructor pentru a îmbunătățirea condiției fizice sau poți să urmezi cursuri muzicale, dacă acest lucru te face fericit. Investește în aparatură și echipamente inteligente care îți pot oferi timp liber prin preluarea sarcinilor tale zilnice sau la sfârșit de săptămână.

Pentru Whillans prețul fericirii a însemnat să aleagă un apartament scump, aproape de locul de muncă și unde tot ceea ce are nevoie se află în raza sa de acțiune și nu trebuie să facă niciun fel de navetă obositoare. Cercetările profesorului Whillans indică faptul că „achiziționarea de timp” în acest fel conduce la o mai mare fericire și la mai puțin stres. De altfel, în sprijinul  afirmațiilor susținute de profesor, stau și rezultatele unui studiu care arată că persoanele ce prețuiesc mai mult timpul în comparație cu banii, sunt mult mi fericiți (studiu efectuat pe 4400 de americani). Cu toate acestea, atunci când vrem să acționăm în acest sens, ceva ne reține.

„Din studiile mele reiese că oamenii se simt cu adevărat vinovați de externalizarea acestor servicii, chiar dacă renunță la bani pentru a avea mai mult timp”, a spus Whillans. Să plătești pe cineva să îți furnizeze mesele zilnice, să îți spele și să se ocupe de călcatul rufelor sau să se ocupe de îngrijirea gazonului ne face să ne simțim ca o povară, a spus profesorul. De asemenea, ne simțim de parcă nu suntem capabili să ne ducem la bun sfârșit propriile sarcini.

Profesorul Whillans spune că cel mai bun mod de a combate aceste sentimente de vinovăție este să ne concentrăm pe valoarea obținută în schimbul banilor. Asigurându-ne mai mult timp liber ne va oferi un nivel mai ridicat de fericire, aceasta fiind mult mai importantă și semnificativă decât banii.

„Doar simplul act de a gândi să renunți la bani pentru a avea mai mult timp liber pare să-i facă pe oameni să-și planifice timpul primit în schimb, mult mai eficient. Dacă voi suporta acest cost pentru a avea timp liber, atunci mă voi asigura că mă voi bucura la maxim de ceea ce am obținut ”, a spus profesorul Whillans.

Așa că, ori de câte ori ne deschidem portofelul, argumentează ea, ar trebui să ne întrebăm „Oare banii aceștia îmi pot schimba modul în care îmi petrec timpul?

Preluat de la: diez.md