bca5b3877f51992a1264b12829da053d.jpg
Moldoveanul Valerian Chiochiu, în vârstă de 28 de ani (posibil Ciociu) alias „Onassis,” „Flagler,” „Socrate,” „Eclessiastes”, membru al reţelei de criminalitate cibernetică Infraud, a fost arestat în California, SUA, şi va fi judecat de un complet de juraţi din Las Vegas. El va compărea în faţa instanţei alături de alţi peste 20 de membri ai grupării conduse de ucraineanul Svyatoslav Bondarenko şi rusul Serghei Medvedev.

Prima şedinţă (conferinţă) a avut loc pe 11 decembrie 2018, dar examinarea de către juraţi va începe în octombrie 2019.

Acuzația susține că inculpații au fost membri și asociați ai unei organizații criminale, denumită Infraud Organization, o întreprindere informatică bazată pe Internet, angajată în achiziționarea, vânzarea și difuzarea pe scară largă a identităților furate, compromiterea cardurilor de debit și de credit , informații personale de identificare, informații financiare și bancare, malware de calculator și alte contrabande, scrie mold-street.com.

În februarie 2018, Departamentul de Justiție al SUA a anunțat despre una dintre cele mai mari lovituri date rețelor de criminalitate cibernetică, declarând că a inculpat 36 de persoane acuzate de trafic de identități furate, care a cauzat consumatorilor pierderi de peste 530 de milioane de dolari.

Autorităţile americane sunt decise să recupereze prejudiciul cauzat şi dacă în cazul unor membri ai reţelei acesta a fost deja estimat, variind de la 50.000 de dolari la peste 279 milioane de dolari, în cazul molodveanului acesta încă nu a fost calculat.

Grupul a lucrat sub sloganul „In Fraud We Trust” și a fost creat în 2010 de către Svyatoslav Bondarenko, un ucrainean de 34 de ani, alias “Obnon”, cunoscut și sub numele de “Rector” etc.

Conform rechizitoriului, membrii Infraud au deținut roluri definite în ierarhia organizației. “Administratorii” gestionau funcționarea zilnică și planificarea strategică a organizației, aprobau și monitorizau calitatea de membru și acordau pedepse și recompense membrilor.

Urmau “Super Moderatorii” ce supravegheau și administrau domenii specifice legate de calitatea lor de specialiști;  “moderatorii” ce moderau unul sau două sub-forumuri specifice în domeniile lor de expertiză în materie; “furnizorii” au vândut produse și servicii ilicite membrilor Infraud.

În final urmau “membrii VIP” și “membrii” care au folosit forumul Infraud pentru a aduna informații și pentru a facilita actele lor criminale. Potrivit rechizitoriului în martie 2017, erau înregistrați 10.901 membri ai rețelei Infraud.

În decursul istoriei sale de șapte ani, rețeaua ar fi provocat pierderi calculate de aproximativ 2,2 miliarde de dolari și pierderi reale de peste 530 milioane de dolari la instituții financiare, comercianți și persoane fizice și ar fi continuat, dacă nu ar fost destructurată.

Preluat de la: diez.md