Soluțiile inovative din domeniul IT pot contribui la diminuarea cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19. Un grup de voluntari, experți în sectorul IT, a dezvoltat o aplicație online denumită chatbot Medcast, care îndeplinește câteva funcții în regim de telemedicină și este destinată îngrijirii sănătății oamenilor, prin monitorizarea potențialelor simptome de îmbolnăvire.

Soluția online conține informații utile despre carantină, sfaturi despre îngrijirea personală și a spațiilor locative și, totodată, le oferă posibilitatea utilizatorilor să-și anunțe medicul de familie în cazul în care suspectează că au simptomele specifice COVID-19.

Aplicația online a fost elaborată de un grup de lucru din care au făcut parte nouă specialiști IT, dar și reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, medici, profesori de la catedrele medicale ale universităților de profil.

La fel, chatbot-ul a fost dezvoltat și cu suportul proiectului Tekwill, care contribuie la crearea oportunităților de dezvoltare a antreprenoriatului în Moldova, inclusiv prin facilitarea accesului la resurse și crearea conexiunilor necesare. Ideea proiectului a apărut după desfășurarea hackaton-ului Hack the virus, în cadrul căruia au fost identificate mai multe soluții necesare pentru combaterea infectării cu COVID-19.

Chatbot-ul Medcast are ca scop să-i ajute pe utilizatori să-și facă un prediagnostic, să-și monitorizeze simptomele în cazul în care se află în regim de monitorizare, cu raportarea datelor către medicul de familie și, totodată, să afle detaliile necesare pentru urmarea regulilor impuse pe perioadă stării de urgență și a carantinei. Chatbot-ul Medcast este disponibil pentru aplicațiile Viber și Telegram, iar în scurt timp acesta va putea fi utilizat și pe Facebook.

Astfel, aplicația are următoarele funcții:

# prediagnosticul COVID-19, care se realizează de chatbot în conformitate cu protocolul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Astfel, utilizatorii trebuie să răspundă la 18 întrebări despre starea de sănătate personală;

# raportarea rezultatelor către medicul de familie, care sunt posibile după ce utilizatorii se înregistrează pe această platformă;

# în cazul în care starea unuia dintre utilizatori, ce prezintă simptome aferente de COVID-19, se înrăutățește brusc, aplicația oferă posibilitatea de raportare imediată către Serviciul 112;

# în cazul în care după prediagnostic se identifică un risc înalt de infectare, atunci utilizatorului îi vor veni mesaje de alertă, o dată la două ore, pentru a raporta dinamica temperaturii, durerilor de cap, tusei și altor simptome;

# informații privind regimul de carantină și de autoizolare în contextul pandemiei;

# informații de contact ale centrelor medicilor de familie din toată țara, inclusiv adresele și numerele de telefon;

# informații privind statisticile oficiale ale numărului de bolnavi cu COVID-19 din Republica Moldova, inclusiv repartizate pe raioane, din regiune dar și la nivel global.

Soluția IT este funcțională și pentru reprezentanții sistemului de sănătate care, după ce se înregistrează online cu statul de medic, pot să obțină informații de la pacienții aflați în regim de monitorizare și pot descărca rapoartele despre starea lor de sănătate.

Preluat de la: diez.md