diez-share-facebook.png
Aproximativ 6,3 milioane de copii cu vârste sub 15 ani au murit în 2017, câte unul la fiecare cinci secunde, arată estimările combinate ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Diviziei de Populație a ONU, Băncii Mondiale şi UNICEF.

Potrivit datelor, în jur de 5,4 milioane de copii, mor în primii cinci ani de viaţă, inclusiv în rândul nou-născuţilor. Prin urmare, 50% din decese au avut loc în Africa Subsahariană. Practic, în acea zonă, riscul de deces este de 15 ori mai mare decât în Europa, unul din 13 copii murind până la atingerea vârstei de cinci ani. Încă 30% din totalul deceselor a fost raportat în Asia de Sud, pe când în ţările cu venituri mari, a fost înregistrat un deces la 185 de copii.

Cea mai mare partea a deceselor sub vârsta de cinci ani a fost cauzată de factori ce puteau fi preveniţi, precum complicaţii la naştere, penumonie, malarie sau sepsis (o reacție anormală a organismului la infecții severe). Iar în rândul copiilor cu vârste situate între cinci şi 14 ani, cele mai frecvente cauze sunt accidentele de maşină şi înnecul, scrie protv.ro.

De asemenea, în 2017, aproximativ 2,5 milioane de bebeluşi au murit în prima lună de la naştere. Şi în acest caz, nou-născuţii din Africa Subsahariană şi Asia de Sud sunt cei mai expuşi riscului de deces.

Nu în ultimul rând, s-a constat un risc de deces cu 50% mai mare în cazul copiilor care trăiesc în zonele rurale comparativ cu cei care locuiesc în zone urbane. Cel mai mare număr de decese în rândul copiilor din ultimii 28 de ani a fost înregistrat în 1990, atunci când s-a raportat o cifră de 12,6 milioane.

Preluat de la: diez.md