point-nemo.png
Sateliţii, staţiile spaţiale şi alte obiecte care ajung în spaţiu trebuie readuse pe Pământ, atunci când se poate, pentru a nu aglomera şi mai mult spaţiul din jurul planetei şi a nu afecta orbitele vehiculelor funcţionale.

Pentru asta există un „cimitir de nave spaţiale” în Oceanul Pacific, aflat la o distanţă de peste 2.700 de kilometri de orice loc uscat. Zona se numeşte Point Nemo, scrie mediafax.

Sateliţii mai mici nu ajung la Punctul Nemo, deoarece atunci când intră în atmosferă se dezintegrează. Uneori, însă, agenţiile spaţiale nu reuşesc să prăbuşească controlat navele. De exemplu, staţia chineză Tiangong-1, care cântăreşte 8,5 tone şi al cărei control a fost pierdut în martie 2016, va cădea undeva la întâmplare în 2018.

Interesant este faptul că oamenii care trăiesc permanent la cea mai apropiată distanţă de Point Nemo sunt astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI).

Între anii 1971 şi 2016 au fost aruncate acolo cel puţin 260 de vehicule spaţiale, conform Popular Science. Tot acolo, la o adâncime de 3,2 km, se găseşte staţia spaţială MIR (1986 – 2001), 140 de capsule ruseşti şi chiar o rachetă SpaceX, potrivit Smithsonian.com.

Preluat de la: diez.md