58fef4b8387260559c6d4c576f163eeb-1536x960-1-1920x1020-c-default.jpg
Comisia Europeană anunță că restricțiile de călătorie ar putea fi prelungite până pe 15 iunie din cauza pandemiei de COVID-19.

În pofida primelor relaxări ale măsurilor de luptă împotriva pandemiei de COVID-19 în cadrul blocului comunitar, „situaţia rămâne fragilă atât în Europa cât şi în lume”, se menţionează în comunicat. Este pentru a doua oară când executivul comunitar invită statele membre să prelungească interdicţia asupra călătoriilor de la instituirea sa, pe 17 martie.

Această închidere a frontierelor externe ale UE şi ale spaţiului Schengen prevede o serie de excepţii, precum cele pentru cetăţenii europeni şi familiile lor, rezidenţii de lungă durată, diplomaţi, personalul medical sau cercetători.

Ea afectează în total 30 de ţări, inclusiv Elveţia, Norvegia, Islanda, Liechtenstein și țări din Spaţiul Economic European.

Numeroase state membre ale UE au reinstituit controalele la frontiere pentru a încerca să limiteze răspândirea virusului, atât asupra persoanelor cât şi a transportului de mărfuri, o derogare de la libera circulaţie în spaţiul Schengen.

„Restabilirea funcţionării normale a liberei circulaţii în spaţiul Schengen va fi primul nostru obiectiv, imediat ce situaţia sanitară o va permite”, a subliniat Ylva Johansson, comisară europeană pentru afaceri interne.

Preluat de la: diez.md