F31231D8-74A7-4333-84AC-974F50BEE860_cx0_cy7_cw0_w1023_r1_s.jpg
Reprezentanți ai companiei Twitter vor apărea astăzi în fața unor comisii ale Congresului american pentru a depune mărturii în legătură cu investigația legată de implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016. Este investigată răspândirea de știri false prin rețelele de socializare și au fost invitate la audieri si conducerile companiilor Facebook si Google.

Audierile găzduite Comisiei de informații secrete din cadrul Camerei Reprezentanților vor avea loc în luna octombrie, iar cele din comisia similară a Senatului, la 1 noiembrie.

Într-o declarație comună, reprezentantul Democrat în comisia Camerei Reprezentanților, Adam Schiff și Republicanul Mike Conaway au anunțat că vor susține o audiere publică „cu reprezentanți ai celor trei companii, cu scopul de a înțelege mai bine modul în care s-a folosit Rusia de platformele și instrumentele online pentru a influența alegerile”.

Aceștia au mai adăugat: „Congresul și poporul American trebuie să audă aceste informații importante direct din partea companiilor.”.

Nu este încă sigur dacă cele trei companii vor accepta să participle la audierile publice. Facebook și Google au confirmat primirea invitației din partea Senatului, în timp ce reprezentanții Twitter au refuzat să comenteze.

Audierile vin după ce membrii ambelor comisii au analizat, în ultima vreme, modul în care platformele social media și reclamele din spațiul virtual au fost folosite de către ruși pentru a influența alegerile. Comisiile investighează răspândirea știrilor false (fake news) și a propagandei și dacă cineva din Statele Unite a influențat direcționarea acestora către anumite grupuri țintă prin social media.

Într-un comunicat emis în această lună, compania Twitter a afirmat că „respectă profund integritatea procesului electoral” și că a lucrat la combaterea boților și a altor forme de manipulare care încălcau termenii și condițiile de utilizare a platformei.

Parlamentarii au cerut informații și din partea Facebook, care a acceptat să furnizeze comisiilor conținutul a aproximativ 3000 de advertoriale cumpărate de către o agenție rusă. Acestea aveau ca scop stârnirea unor disensiuni în mediul online pe anumite probleme politice și sociale. Unele dintre reclame includeau și referințe la candidații la alegerile prezidențiale.

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg a afirmat că compania va lucra pentru ca reclamele cu conținut politic să fie cât mai transparente. Reprezentanți ai Facebook s-au prezentat deja în fața celor două comisii parlamentare, ca parte a procesului de investigație.

Preluat de la: diez.md