TV.jpg

TVR a dezaprobat modul în care European Broadcasting Union (EBU) a gestionat situația generată de voturile exprimate de juriile naționale cu ocazia semifinalelor și a finalei concursului Eurovision 2022. Instituția învestighează acuzațiile aduse de EBU, dar dezaprobă modul în care a gestionat situaţia.

Potrivit comunicatului, în timp ce unele țări au fost penalizate, notele juraților fiind înlocuite cu note acordate de EBU – printr-un așa-numit „algoritm” ne transparent, care ridică la rândul său suspiciuni – pentru altele nu a fost aplicată nicio sancțiune. Mai grav, au beneficiat de puncte suplimentare, dirijate de EBU în numele țărilor penalizate.

De altfel, impactul acestor suspiciuni asupra concursului și asupra reputației televiziunilor sancționate putea fi eliminat complet dacă EBU ar fi comunicat părților implicate îngrijorările sale de îndată ce au fost observate, adică, miercuri, 11 mai, după cea de-a doua semifinală pentru juriu. Atunci TVR ar fi avut timp să reacționeze pentru a investiga prompt acuzațiile și a corecta situația, dacă ar fi fost cazul.

„Din păcate, din cauză că EBU a decis să ne trimită abia după șapte zile informațiile relevante, tot ce am putut face a fost să cerem explicații oficiale juriului din România, «post-factum», asupra votului din cea de-a doua semifinală”, relevă reprezentanții instituției media.

Conform informațiilor, EBU deține un mecanism de prevenție și control. Astfel, atunci, când există suspiciuni față de un juriu, poate trimite observatori care să supravegheze procesul de vot. Ceea ce s-a și întâmplat, anul acesta, când EBU a decis să trimită observatori în două dintre cele șase țări sancționate. Concluzia observatorilor a fost că votul a fost regulamentar și nu au raportat nicio abatere sau încercare de fraudare. Este unul dintre motivele pentru care la începutul probei finale pentru public, reprezentantul EBU a anunțat că toate voturile exprimate de jurați sunt valide.

Potrivit instituției media, au existat și alte țări care ar fi trezi suspiciuni în procesul lor de votare la Eurovision 2022, dar care nu au fost sancționate. Vorbim despre Australia, Suedia, Israel, Belgia și Macedonia de Nord, Irlanda, Estonia și Malta.


Amintim că  ieri, 20 mai, organizatorii Eurovision Song Contest a anunțat motivul pentru care au fost anulate rezultatele voturilor acordate de juriile naționale din șase țări – Azerbaidjan, Georgia, Polonia, România, San Marino și Muntenegru – în a doua semifinală și în finala concursului.

Reamintim că concursul de la Torino anul acesta a fost câștigat de trupa ucraineană Kalush Orchestra cu piesa „Stefania”. Republica Moldova, reprezentată de Zdob și Zdub și Frații Advahov, s-a clasat pe locul 7.

Dintre cele șase țări care ar fi încălcat regulile de vot, Georgia, San Marino și Muntenegru nu au ajuns în finală, în timp ce Polonia, Azerbaidjan și România au ocupat locurile 12, 16 și, respectiv, 18.

Recent, România a publicat componența juriului României pentru Eurovision și notele acordate fiecărei țări în urma controverselor legate de anularea rezultatului votului juriului României de către EBU și publicarea unui punctaj diferit în cadrul concursului.

De asemenea, amintim că suspendarea juriului României alături de alte șase țări (Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, San Marino) vine în urma analizei European Broadcasting Union, care a identificat anumite tentative de fraudă a voturilor.

Preluat de la: diez.md