pixel.png

Dieta săracă în fibre, consumul crescut de carne roşie, sedentarismul, excesul ponderal, fumatul – toate acestea, dar nu numai, sunt factori de risc implicaţi în dezvoltarea tumorilor la nivelul colonului.

Dacă sesizaţi o scădere bruscă în greutate, aveţi des crampe abdominale sau sesizaţi sânge în scaun, este indicat să vă prezentaţi cât mai rapid la medic. Astfel de manifestări pot ascunde patologii ale colonului care pot fi tratate minim invaziv, prin tehnici care asigură vindecarea rapidă.

Pentru a afla mai multe despre tumorile colonului, am discutat cu dr. Ştefan Tucă, medic primar chirurg cu competenţă în chirurgie laparoscopică avansată.

<!–

Formul de quiz

–>

Semne ce pot indica existenţa unei tumori în colon

CSÎD: Care sunt principalele simptome care ar trebui să ne dea de gândit în cazul cancerului colorectal?

Dr. Ştefan Tucă: Principalele simptome ale unei tumori de colon constau în: modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipaţie, emisii de sânge roşu sau mucus după scaun), sângerare rectală sau prezenţa de sânge în scaun, disconfort abdominal persistent (crampe, balonări sau durere), senzaţia de evacuare incompletă a conţinutului intestinal după defecaţie, scăderea importantă în greutate fără o cauzăa clară, lipsa apetitului, oboseala etc.

În stadiile incipiente ale bolii, pacienţii nu prezintă simptomatologie sau simptomele sunt vagi. Când acestea apar, depind foarte mult de mărimea tumorii şi de localizarea sa la nivelul colonului.

În stadiile avansate, pacientul se poate prezenta în urgenţă cu ocluzie intestinală (întreruperea tran-zitului intestinal pentru materii fecale şi gaze, vărsături, meteorism abdominal accentuat, stare generală alterată), peritonită prin perforaţie colonică, rectoragii grave.

Factori care cresc riscul de cancer de colon

CSÎD: Care sunt cauzele şi factorii de risc implicaţi în apariţia acestei patologii?

Dr. Ştefan Tucă: Factorii care predispun la apariţia cancerului de colon sunt:

  • Vârsta peste 50 de ani. Cancerul de colon apare şi la tineri, dar aceste cazuri sunt mai rare şi cu agresivitate particulară.
  • Istoricul personal şi familial de cancer colorectal sau polipoza colonică. Persoanele care au polipi colonici, care au avut un cancer de colon sau rudă de gradul I cu această afecţiune au un risc mai ridicat.
  • Afecţiunile intestinale inflamatorii: boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică;
  • Sindroamele genetice precanceroase – polipoza familială şi sindromul Lynch (cancerul colonic ereditar nonpolipozic);
  • Dieta săracă în fibre şi bogată în grăsimi. Consumul de carne roşie predispune la apariţia cancerului colonic.
  • Sedentarismul, obezitatea, fumatul şi consumul de alcool.

Operaţie minim invazivă pentru îndepărtarea tumorilor de colon şi rect

CSÎD: Care sunt soluţiile minim invazive ce pot rezolva o patologie de acest gen?

Dr. Ştefan Tucă: Chirurgia oncologică în general şi cea colorectală în mod special au cunoscut progrese reale în ultimele două decenii. Astăzi, putem propune pacienţilor abordul laparoscopic în cancerul colorectal, abord ce permite atât vindecarea rapidă a pacientului, dar şi respectarea integrităţii corporale a acestuia (chirurgia laparoscopică presupunând minim invazivitate).

CSÎD: În ce constă, mai precis, acest abord laparoscopic?

Dr. Ştefan Tucă: Tehnic, îndepărtarea tumorilor de colon şi rect pe cale laparoscopică se realizează prin câteva incizii de mici dimensiuni (5-10 mm). Intervenţia ca atare se realizează sub control video.

Rezecţia intestinală laparoscopică presupune disecţie în zone extinse ale cavităţii abdominale, izolarea şi ligatura arterelor principale şi a venelor, disecţia unghiurilor colonice, identificarea şi conservarea structurilor importante retroperitoneale, secţionarea intestinului şi reconstrucţia continuităţii acestuia.

Această reconstrucţie se poate face în afară, mecanic sau manual, sau intraabdominal, cu sutură mecanică. Scoaterea tumorii se realizează printr-o incizie minimă, în general suprapubiană sau într-una din fosele iliace (de aproximativ 5 cm).

Chirurgia laparoscopică colorectală este în prezent realizată de rutină pentru patologii benigne (boala Crohn sau rectocolită ulcero-hemoragică, prolapsul rectal, polipii benigni), cât şi în cazul patologiilor maligne (cancerul colorectal – operaţii cu viză curativă sau paleative).

Avantajele abordului laparoscopic în cancerul de colon

CSÎD: Care sunt avantajele abordului laparoscopic în cancerul de colon?

Dr. Ştefan Tucă: Agresiunea minimă a peretelui abdominal (lipsa unei incizii majore) şi disecţia tumorii de colon fără manipularea agresivă a organelor dau multiple avantaje pacienţilor operaţi laparoscopic. De exemplu, recuperarea postoperatorie este mult mai rapidă, reluarea precoce a tranzitului intestinal, toleranţă digestivă rapid reluată, durere postoperatorie scăzută ce impune analgezie redusă. De asemenea, intervenţia laparoscopică permite o scădere a numărului de zile de spitalizare. Comparativ cu rezecţiile clasice, pacientul se externează a treia sau a patra zi postoperator.

Apoi, vorbim de sângerare intraoperatorie redusă, de un rezultat cosmetic apreciat de pacienţi, de o evoluţie oncologică similară rezecţiilor clasice. Totodată, abordul laparoscopic permite iniţierea unui tratament oncologic (citostatic, radioterapic) la scurt timp postoperator, mortalitatea şi morbiditatea mai reduse la vârstnici, iar rezultatele la distanţă sunt favorabile – aderenţele postoperatorii sunt mai reduse, la fel şi eventraţiile postoperatorii, iar riscul de disfuncţii urinare sau sexuale este mult mai scăzut.

Preluat de la: csid.ro