756420595534179.jpg
Forţele colective de menţinere a păcii din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Rusia au început să se retragă din Kazahstan, anunță Ministerul Apărării al Federației Ruse.

Forțele de menținere a păcii au fost trimise în Kazahstan după apelul președintelui KasîmTokaev, către țările membre ale OTSC pe fundalul crizei din 2 ianuarie. Atunci în Kazahstan au început protestele din cauza creșterii prețului la gaz. Ulterior, aceștia au escaladat în revolte stradale, ciocniri cu forțele de ordine.

Misiunea trupelor era să asigure securitatea obiectelor strategice ale Kazahstanului. Pe 11 ianuarie, președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat că trupele Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) conduse de Rusia vor începe să se retragă din Kazahstan în două zile, deoarece situația din țară s-a calmat, după violențele sângeroase de la începutul anului.

Apoi, Serghei Șoigu a zis că trupele nu vor pleca din Kazahstan până când în țară se va stabiliza întreaga situație.


Protestele au început duminică, 2 ianuarie, după o creștere a prețurilor la gazul natural lichefiat (GNL), în orașul Janaozen, în vestul țării, înainte de a se extinde spre marele oraș regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.

Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului la GNL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.

Televiziunea kazahă a relatat miercuri despre arestarea directorului unei uzine de tratare a gazului şi a unui alt responsabil din regiunea Mangîstau, unde se află Janaozen. Ei sunt acuzaţi că „au majorat preţul la gaz fără motiv”, ceea ce „a dus la proteste în masă în întreaga ţară”, potrivit acestei surse.

Janaozen a fost în trecut scena celor mai sângeroase revolte care au zguduit Kazahstanul de la proclamarea independenţei sale, în 1991. În 2011, cel puţin 14 muncitori ai unui sit petrolier au fost ucişi atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie împotriva condiţiilor de muncă proaste şi a salariilor mici.

Regiunea Mangîstau depinde de GNL ca principală sursă de carburant pentru maşini şi orice majorare a prețului duce la o creștere în lanț a prețurilor la produse alimentare.

Preluat de la: diez.md