Logo-pe-fotografie-2-1-1.jpg

Atmosfera sărbătorilor naționale din India a ajuns și la Chișinău. Studenții indieni de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) s-au simțit pentru o seară ca acasă grație Festivalului „Divali”, un eveniment care promovează unificarea poporului indian pentru a sărbători victoria luminii interioare asupra întunericului spiritual. Cu ritualuri, dansuri și cântece indiene, tinerii mediciniști și-au urat reciproc „Divali fericit”, iar publicul s-a bucurat de un spectacol al culorilor și al luminilor. Vă invităm să descoperiți virtual tradițiile specifice poporului hindus.

Evenimentul s-a desfășurat la Complexul Sportiv al USMF. Chiar de la intrarea în incinta clădirii, repetițiile erau în toi. Tinerii pregăteau momentele artistice, ritualurile, cadourile pentru invitați, dar și un moment cinematografic. Dreyah Candice, studentă în anul III și coordonatoarea departamentului de medicină numărul 2, subliniază că acest festival este o sărbătoare pentru toți studenții: „Chiar dacă caracterizează hinduismul, o pot celebra creștinii, musulmanii sau reprezentanții altor religii”.

Această sărbătoare este considerată unificatoare pentru întreaga societate indiană. Ziua de 1 noiembrie a fost declarată zi liberă pentru studenții indieni, astfel încât aceștia să aibă timp pentru realizarea tuturor activităților. Jai Saini, student în anul VI la USMF, ne-a povestit că acest festival semnifică întoarcerea familiei, a rudelor acasă, ocazie cu care se întâlnesc, petrec timpul împreună și își urează reciproc sănătate. Din alte discuții cu tinerii indieni am aflat că festivalul este mai mult specific zonei nordice. Dat fiind faptul că India este o țară foarte mare, aceasta are diverse sărbători consemnate pentru fiecare regiune.

Festivalul „Divali” a început cu „Puja”, un ritual sfânt, urmat de cântece și dansuri. Studenții s-au adunat în jurul unui sanctuar improvizat pentru a onora zeii. Acesta a fost ornamentat cu flori, bețișoare de tămâie și clopoței. Studenții au spus rugăciuni pentru a invoca binecuvântările divinității. Mantrele sunt repetate de mai multe ori pentru a aduce pace. Se oferă daruri zeilor, cum ar fi flori, fructe, apă, mâncare și parfum. Fiecare ofrandă este oferită cu respect și cu intenția de a aduce mulțumire. Bețișoarele parfumate se aprind pentru a crea o atmosferă plăcută și curată. De asemenea, în această zonă s-au regăsit mai multe dulciuri tradiționale. Este vorba despre barfi, un desert pe bază de lapte condensat, laddu – pregătit din sirop de zahăr și halva.

Festivitatea a continuat cu felicitări din partea administrației instituției de învățământ. „Tradiția de a organiza evenimente culturale la USMF a apărut cu vreo trei ani în urmă, când numărul studenților originari din India a crescut. Noi am încercat să-i încurajăm și să le promovăm toate activitățile și sărbătorile naționale specifice țării lor. Ei sunt implicați în egală măsură în activitățile care se fac pentru toți, noi nu facem o diviziune între studenții autohtoni și cei internaționali, dar încercăm să-i unim și să facem o comunitate unică”, menționează Gheorghe Buruiană, șeful centrului de management și activități sociale al USMF.

Cu siguranță cunoașteți acele dansuri celebre din filmele indiene. Acestea nu au lipsit nici de la Festivalul „Divali”. Ba mai mult, spectatorii s-au bucurat de câteva momente artistice datorită studentelor originare din India. După dansurile tradiționale, am asistat la un act cinematografic despre istoria Divali. Mediciniștii au evoluat în spatele unei cortine, iar gesturile acestora au fost reflectate cu ajutorul unui proiector. Pentru aprofundarea în cultura și tradițiile indiene, oaspeții au avut ocazia să probeze costumul tradițional indian specific femeilor – sari.  Haina are aproximativ șase metri și este confecționată din bumbac. La eveniment, doritoarele au avut posibilitatea să se îmbrace în sariuri portocalii, galbene, verzi, roșii. Culorile articolului vestimentar variază de la o regiune a Indiei la alta.

Printre participanții la eveniment s-au numărat și studenți moldoveni. Mihaela Prepeliță este una dintre ei. Ea a făcut parte din echipa organizatorică și a susținut activitățile colegilor săi străini. „Ne bucurăm că tinerii din India sunt deschiși să ne ofere informații despre cultura lor. Această integritate internațională ne ajută să fim mai aproape de ei. Relațiile noastre sunt strânse, pentru că medicina nu are limbă.” 

Conform datelor publicat de către Biroul Național de Statistică, la începutul anului academic 2023/2024, în Republica Moldova învățau peste 5 000 de studenți internaționali. Dintre aceștia, 21,1 % erau originari din India.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Preluat de la: diez.md