ashwagandha-scaled-1.jpg

Deși e folosită de mii de ani în medicina ayurvedică, ashwagandha a câștigat popularitate îndeosebi în ultimii ani datorită presupuselor sale beneficii asupra sănătății emoționale.

Pe rețelele sociale, ashwagandha e prezentată ca fiind un remediu puternic pentru stres, anxietate, insomnie și depresie. Ce spun specialiștii, însă?

Cercetări de mici dimensiuni sugerează că suplimentele cu ashwagandha pot ajuta la atenuarea stresului și a anxietății.

„Ashwaganda conține anumiți compuși chimici precum melatonina, diferiți alcaloizi, neurotransmițători, aminoacizi (printre care și triptofanul, responsabil cu reglarea somnului), care ajută la reducerea nivelului de cortizol și la creșterea nivelului de serotonină. Ca urmare, corpul începe să se recupereze din starea de stres, revenindu-și la starea de bine”, consideră psihologul Camelia Ghergus.

Potrivit unui studiu realizat pe 50 de adulți cu vârste cuprinse între 65 și 80 de ani, s-a observat administrarea zilnică a 600 mg de rădăcina de ashwagandha pe parcursul a 12 săptămâni a dus la o îmbunătățire a calității somnului și a stării de alertă la trezire.

Mai mult, analizele au dovedit ca ashwagandha are urmatoarele efecte benefice:

O analiză amănunțită ce a cuprins cinci studii clinice arată dovezi preliminare potrivit cărora ashwagandha ar putea îmbunătăți funcționarea creierului, inclusiv la persoanele cu deficiențe cognitive.

Printre funcțiile cognitive care ar putea beneficia de pe urma administrării de ashwagandha se numără:

„Dozele între 250 mg și 600 mg, timp de 8-10 săptămâni pot genera beneficiile anterior menționate. Planta se poate administra sub formă de pulbere, extract lichid sau capsule, iar produsele sunt relativ sigure pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, înainte de administrare, este indicat să se consulte medicul de familie referitor la eventualele riscuri“, spune Camelia Ghergus, psiholog clinician.

Citeșite și: Condimente care previn pierderile de memorie și ajută la slăbit. Pune-le mai des în mâncare!

FOTO: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro