69987076_2822299464447806_4564240571270430720_n.jpg

Tradițional, în luna octombrie a fiecărui an, elevii din Republica Moldova au oportunitatea să aplice pentru bursele United World Colleges (UWC). Programul permite candidaților să studieze la una dintre cele 18 școli internaționale și să obțină o educație potrivită pentru o lume în curs de globalizare. În toamna anului precedent, Cătălin Muscinschi a devenit unul dintre finaliștii programului și urmează să învețe timp de doi ani la un colegiu din orașul Dilijan, Armenia. Știm cât de esențială este comunicarea cu beneficiarii unei astfel de oportunități pentru viitorii candidați, așa că în acest articol găsești o serie de sfaturi din partea lui Cătălin, care te vor ajuta să convingi evaluatorii că ești potrivit(ă) pentru program.

# Ești cetățean(ă) al (a) Republicii Moldova.
# Ai între 16 și 18 ani.
# Cunoști limba engleză.
# Ai o stare de sănătate favorabilă.
# Dai dovadă de implicare și voință.

Cătălin evidențiază importanța cunoașterii limbii engleze, dat fiind faptul că toate cursurile vor avea loc în această limbă. „Lucrez acum la perfecționarea nivelului de cunoaștere a limbii engleze. Chiar dacă acolo vor exista tineri care vorbesc în limba română sau rusă, oricum în cadrul comunității studențești vom comunica în limba engleză.”

# Cazarea timp de doi ani pe teritoriul campusului studențesc.
# Asigurarea medicală.
# Toate necesitățile care țin de viața academică.
# Posibile excursii academice.
# Schimburi de experiență în alte școli din rețeaua UWC.

Costurile pentru călătoria către și dinspre țara de studiu sunt acoperite de către participanți.

Procesul de obținere a bursei UWC constă din trei etape, care se desfășoară în regim online:
# proba orală;
# interviul în grup;
# interviul individual.

Pentru proba orală candidații redactează trei eseuri în limba engleză. Subiectele trebuie să evidențieze în mare parte experiențe personale din viața candidaților. Iată la ce aspecte ar trebui să atragi atenția în timp ce scrii aceste lucrări:
# reflectează asupra schimbării pe care vrei să o vezi în lume;
# evidențiază valorile comunității UWC:
— pacea internațională;
— prosperitatea;
# încadrează-te în parametrii tehnici propuși de către evaluatori.

Interviul în grup se bazează pe analiza unor situații concrete. Cătălin, alături de restul elevilor selectați, a vizionat un videoclip despre sistemul economic din China, iar ulterior și-a expus propria opinie. Tot la această etapă, participanții au fost divizați în două echipe: pro sistemului economic din China și contra sistemului economic din China. Cele două tabere se implică într-o serie de dezbateri. Cătălin lămurește că acest exercițiu permite comitetului de selecție să analizeze competențele fiecărui candidat și să observe cum procedează aceștia în diverse situații.

Interviul individual vine să evidențieze personalitatea candidatului. Iată ce povestește tânărul despre această etapă. „Am fost întrebat despre rolul meu în comunitate. De exemplu, mie îmi place mult să practic voluntariatul și comitetul m-a întrebat despre acest aspect. De asemenea, am vorbit și despre rolul pe care îl voi avea în societatea în care aș pleca dacă aș fi selectat.” Nu există un set de întrebări pe care evaluatorii le adresează tuturor candidaților. Cert este că acestea diferă de la an la an. În timpul interviului individual, Cătălin îți sugerează să ții cont de următoarele criterii:
# simte-te liber(ă), pentru că discuția rămâne confidențială;
# ai încredere că opinia ta contează și este respectată;
# setează-ți drept scop să spui adevărul și ceea ce simți tu cu exactitate.

Atât interviul în grup, cât și cel individual se desfășoară în limba română sau rusă, dar evaluatorii pun întrebări și în limba engleză.

Pentru o doză mai mare de curaj și inspirație, Cătălin vine cu un mesaj pentru cei interesați de acest program, care și-ar dori să se înscrie la edițiile viitoare. „În primul rând, vă îndemn să vă implicați în toate oportunitățile pe care le veți avea în Republica Moldova. Pe lângă studiu în cadrul școlii, fiți activi în societate, practicați voluntariat, căci rezultatele acestor activități vor apărea mai devreme sau mai târziu.”

În acest articol poți afla cum a reușit Cătălin să devină unul dintre finaliștii programului și cum se pregătește pentru plecarea la colegiul din Dilijan, Armenia. Chiar dacă termenul-limită pentru înscrierea la ediția din acest an a expirat deja, te îndemnăm să urmărești pagina de Facebook sau Instagram a Comitetului Național UWC pentru a afla primul (prima) când încep înregistrările.

Sistemul UWC dispune de un consiliul responsabil de organizarea concursului de selecție și desemnarea câștigătorilor. În Republica Moldova există unul similar, membrii căruia se ocupă de buna desfășurare a tuturor etapelor care țin obținerea unei burse. Cele 18 școli și colegii UWC sunt stabilite pe patru continente și oferă anual acces la educație pentru circa 10 500 de studenți.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md