71470757_2754112747933145_4113872894772117504_n.jpg

În luna octombrie a fiecărui an, elevii din Republica Moldova au oportunitatea să aplice pentru bursele United World Colleges (UWC). Programul permite candidaților să studieze la una dintre cele 18 școli internaționale și să obțină o educație potrivită pentru o lume în curs de globalizare. Silvia Negru, originară din orașul Căușeni, este una dintre finalistele bursei UWC, iar în toamnă urmează să înceapă studiile în China. Ea va învăța timp de doi ani la un colegiu din orașul Changsu. Pentru că tânăra a trecut deja prin procesul de selecție și cunoaște cum se desfășoară toate etapele, în acest material a venit cu o serie de sfaturi care te vor ajuta să convingi evaluatorii că ești potrivit(ă) pentru program.

# să fii cetățean(ă) al (a) Republicii Moldova;
# să ai între 16 și 18 ani;
# să cunoști limba engleză cel puțin la nivelul B1;
# să ai o stare de sănătate favorabilă;
# să dai dovadă de implicare și voință.

Silvia precizează că au existat cazuri în care și elevii claselor a XII-a au aplicat pentru această bursă și au învățat doi ani în plus pe lângă cei trei ani de liceu. Prin urmare, dacă ai finalizat liceul și îți dorești să studiezi peste hotare, atunci te poți înscrie pentru bursa UWC.

# cazarea timp de doi ani pe teritoriul campusului studențesc;
# asigurarea medicală;
# toate necesitățile care țin de viața academică;
# posibile excursii academice;
# schimburi de experiență în alte școli din rețeaua UWC.

Banii de buzunar și costurile pentru călătoria către și dinspre țara de studiu sunt acoperite de către participanți. De asemenea, Silvia a achitat și o contribuție în valoare de 500 de euro pentru facilitățile oferite de către organizatori pentru traiul elevilor.

În primă fază, Silvia, alături de alte colege din Căușeni care s-au înscris pentru aceeași bursă, a realizat un proiect de grup despre implicarea tinerilor în societate. „Noi am analizat experiența noastră proprie, dar și a tinerilor, a cunoscuților noștri. Apoi am încercat să găsim soluții pentru această problemă.”

Procesul de obținere a bursei UWC constă din trei etape, care se desfășoară în regim online:
# proba orală;
# interviul în grup;
# interviul individual.

Pentru proba orală candidații redactează trei eseuri. Subiectele trebuie să evidențieze în mare parte experiențele personale din viața candidaților. Iată la ce aspecte ar trebui să atragi atenția în timp ce scrii aceste lucrări:
# relatează despre motivul pentru care ai aplicat pentru bursa UWC;
# convinge evaluatorii că te aliniezi valorilor și principiilor pe care le promovează școlile UWC;
# fii autentic(ă);
# evidențiază valorile comunității UWC:
— pacea internațională;
— prosperitatea;
# încadrează-te în parametrii tehnici propuși de către evaluatori.

În primul eseu, compus din 1 000 de cuvinte, candidații UWC au scris despre o persoană care îi motivează cel mai mult sau care i-a ajutat să devină ceea ce sunt în prezent. În cel de-al doilea și al treilea eseu, tinerilor li s-a propus să răspundă la câteva întrebări. Silvia ne-a oferit două exemple în acest sens:
# „Care ar fi reacția ta dacă nu ai fi cel mai bun elev din clasă?”.
# „Ce faci în afara școlii?”.

Eleva recunoaște că a scris aceste eseuri cât mai rapid și din suflet, fără a se concentra foarte mult pe corectitudinea acestora. „Am încercat să mă reprezint pe mine ca personalitate, să scriu despre valorile și principiile mele.”

Interviul în grup se bazează pe analiza unor situații concrete. Silvia, alături de restul elevilor selectați, a vizionat un videoclip despre sistemul comunist din China, iar ulterior și-a expus propria opinie. Tot la această etapă, participanții au fost divizați în două echipe: pro sistemului comunist din China și contra sistemului comunist din China. Cele două tabere se implică într-o serie de dezbateri. În timpul acestor dezbateri, Silvia îți recomandă să fii respectuos (respectuoasă) și să nu încerci să fii liderul (lidera) grupului.

Interviul individual vine să evidențieze personalitatea candidatului. Acesta durează aproximativ 20 de minute. Prima întrebare acordată Silviei a fost: „De ce ai ales să participi sau să te înscrii la bursa UWC?”. „Eu am vorbit foarte mult despre oportunitățile universitare pe care UWC mi le va oferi. La fel, am discutat despre schimbarea pe care mi-aș dori să o aduc în Republica Moldova din punct de vedere ecologic, dar și economic.” În timpul interviului individual, Silvia îți sugerează să ții cont de următoarele criterii:
# zâmbește;
# fii calm(ă);
# demonstrează că te cunoști foarte bine;
# demonstrează că vei fi capabil(ă) să treci peste provocările care ar putea apărea pe parcursul celor doi ani.

Potrivit Silviei, în timpul acestei probe, candidații ar putea răspunde și la unele întrebări provocatoare. Dat fiind faptul că tânăra urmează să locuiască în cameră cu alte patru fete, a fost întrebată cum va reacționa în cazul în care una dintre ele nu va avea grijă de igiena personală timp de o lună. „Nu-mi amintesc exact ce am răspuns, dar am zis că o să încercăm să discutăm calm cu ea și să-i explicăm că fiind alte patru fete în cameră nu ne este confortabil.”

Atât interviul în grup, cât și cel individual se desfășoară în limba română sau rusă, dar evaluatorii pun întrebări și în limba engleză. De exemplu, Silvia a ales să răspundă în limba română, ceea ce nu a constituit un dezavantaj. „Știam că o să fie întrebări provocatoare. Din această cauză am decis să vorbesc în limba română ca să mă pot exprima cât mai bine. Cred că asta a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat.”

Până a expedia dosarul pentru această bursă, tânăra îți sugerează să ții cont de următoarele aspecte:
# dezvoltă-ți abilitățile interculturale;
# implică-te în activități extracurriculare;
# participă la activități care îți vor dezvolta abilitățile de leadership și lucru în echipă;
# cunoaște-ți motivațiile personale;
# documentează-te cu atenție despre bursa UWC și despre viața academică.

Pentru o doză mai mare de curaj și inspirație, Silvia vine cu un mesaj pentru cei interesați de acest program, care și-ar dori să se înscrie la edițiile viitoare. „Fiți perseverenți, pentru că procesul poate fi foarte provocator. Este important să rămâneți motivați și să vă urmați visul, chiar dacă nu reușiți să deveniți finaliști din prima încercare.”

În acest articol poți afla cum a reușit Silvia să devină una dintre finalistele programului și cum se pregătește pentru plecarea la colegiul din Changshu, China. Chiar dacă termenul-limită pentru înscrierea la ediția din acest an a expirat deja, te îndemnăm să urmărești pagina de Facebook sau Instagram a Comitetului Național UWC pentru a afla primul (prima) când încep înregistrările.

Sistemul UWC dispune de un consiliul responsabil de organizarea concursului de selecție și desemnarea câștigătorilor. În Republica Moldova există unul similar, membrii căruia se ocupă de buna desfășurare a tuturor etapelor care țin de obținerea unei burse. Cele 18 școli și colegii UWC sunt stabilite pe patru continente și oferă anual acces la educație pentru circa 10 500 de studenți.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md