bucate.jpg
O sărbătoare, indiferent care ar fi, se cunoaște mai întâi de toate după bucatele servite alături de cei dragi. Deși anul acesta prețurile la produsele alimentare au bătut simțitor la buzunar, totuși majoritatea moldovenilor au ținut cont de preferințele gastronomice și au pregătit mese tradiționale de Paște.

#1. Friptură de miel

Pentru multe persoane Paștele este asociat cu sacrificarea anuală în această perioadă a unui miel. Conform unei legende, se presupune că mielul a fost sacrificat pentru prima dată în timpul vieții lui Moise, în momentul în care Dumnezeu a oferit 10 urgii, toate cu scopul de a elibera poporul evreu de puterea subjugătoare din Egipt. Ultima urgie a presupus uciderea tuturor nou-născuților, scăpând doar cei a căror părinți au sacrificat un miel, astfel ungând cu sângele acestuia ușa casei. De atunci, sacrificarea și prepararea mielului în perioada sărbătorilor pascale presupune mai întâi de toate spălarea păcatelor.

retete.unica.ro

Ingrediente: miel, ulei, sare, piper negru și roșu măcinat, usturoi, frunze de dafin.

Mod de preparare: mielul este tăiat bucăți. Se călește bine tigaia cu ajutorul uleiului. Mielul este bine prelucrat cu sare, piper negru și roșu, ulterior fiind așezat în tigaia deja încinsă. Se adaugă apoi usturoi și frunze de dafin. Se lasă la foc mic pentru jumătate de oră.

#2. Ouăle roșii

Ele sunt de nelipsit de pe o masă pregătită în stil pascal. Ouăle roșii simbolizează învierea și sacrificiul făcut de Iisus Hristos. La început, tradițional se regăseau doar cele roșii care aminteau încă o dată despre durerea și sângele curs din trupul răstignitului Iisus. Acum însă se cunoaște bine arta de manevrare și reciclare a cojilor de legume, astfel pe o masă tradițională se regăsesc și alte culori în care sunt vopsite ouăle.

Teoctista Colța

Ingrediente: ouă, oțet, coji de ceapă.

Mod de preparare: în vase separate se fierb ouăle pentru cinci minute, iar în alt vas cojile de ceapă pentru 20 de minute. În momentul fierberii cojilor de ceapă se adaugă neapărat una-două linguri de oțet. După fierbere, ouăle sunt introduse în vasul cojilor de ceapă și se lasă așa preț de cinci-10 minute, până când vor primi pigmentul cărămiziu specific.

#3. Pască, cozonac sau ruladă

Evident că de Paște se pregătesc neapărat și anumite copturi. Unii preferă pasca pe care o prepară în ajunul Învierii și care se regăsește neapărat în coșurile celor ce se duc la sfințire. Alte persoane preferă să pregătească cozonaci sau rulade care se regăsesc alături de alte bucate sfințite pe masa de Paște.

Teoctista Colța

Rețetă pentru Pască

Ingrediente: 1 kg de făină albă, 300 ml de lapte, o bucățică de drojdie, ulei, două gălbenușuri, sare, 500 g de brânză de oi.

Mod de preparare: pentru început, dizolvăm drojdia în lapte călduț adăugând neapărat sarea și patru linguri de făină. Aluatul este frământat și lăsat să crească pentru o oră. Pentru umplutură se amestecă brânza, sarea și gălbenușul. Aluatul se întinde pe o tavă fiind adăugată brânza deasupra. Se face decorul și se unge totul cu un gălbenuș de ou bătut împreună cu sare. Pasca este pusă în cuptorul încins deja la 180 de grade.

Rețetă pentru cozonac

Ingrediente: drojdie proaspătă, 550 g de făină, 100 ml de lapte, 90 g de zahăr fin, 10 g de miere, două ouă, 100 g de unt, esență de vanilie, coajă rasă de lămâie și portocală, 300 g de nucă măcinată, o lingură de cacao.

Mod de preparare: se dizolvă drojdia în lapte călduț și treptat se adaugă făină, după care și ouăle bătute, mierea. Încălzim ușor untul pe care-l adăugăm. Se amestecă bine până când vom ajunge la o consistență omogenă. Lăsăm la dospit timp de o oră. Pentru umplutură asamblăm mierea, zahărul și nuca. Adăugăm lapte și amestecăm bine. Aluatul este turnat în forme și urmează a fi dus în cuptorul încălzit la 200 de grade.

Rețetă pentru ruladă

Ingrediente: cinci ouă, cinci linguri de făină, cinci linguri de zahăr, 10 g praf de copt, 10 g vanilie, dulceață de gutui, pudră de cocos.

Mod de preparare: se asamblează ouăle, făina, zahărul, praful de copt și vanilie, amestecându-se totul bine. Blatul este întins pe o tavă (pregătită din timp cu o hârtie de copt) și se îndreaptă la cuptorul încins la 200 de grade și se lasă pentru 15-20 de minute. Fiind scos, suprafața acestuia este acoperită cu dulceață, iar ulterior rotit și presărat cu pudră de cocos.

#4. Piftie (răcitură)

Ea se prepară nu doar de Paște, ci la toate sărbătorile și în orice zi obișnuită când ți se face poftă. Este cartea de vizită în lumea gastronomică a Republicii Moldova. Cuvântul piftie provine din limba greacă sau bulgară, având și origini din limba persană.

Teoctista Colța

Ingrediente: un cocoș bătrân, morcov, ceapă, frunze de dafin, piper boabe, apă, sare, usturoi, pătrunjel.

Mod de preparare: cocoșul este lăsat timp de o oră în apă, după care scos și mărunțit. Adăugăm apă într-un ceaun și o lăsăm la foc mic până în punctul de fierbere, după care luăm spuma de la suprafață și punem cocoșul adăugând morcov, ceapă, frunze de dafin, piper boabe, usturoi și se lasă la fiert pentru trei ore. Mai apoi, carnea este scoasă de pe oase și e lăsată să se răcească. În zeama creată se adaugă usturoi măcinat, după care se strecoare până se limpezește. În farfurie se adaugă carnea și doar apoi zeama, se înfrumusețează cu pătrunjel proaspăt și se depozitează la rece până când zeama capătă aspect gelatinos.

#5. Carne bătută

Este la fel o mâncare tradițională specifică, preparată în toate regiunile Republicii Moldova. Nu este preparată doar de Paște, astfel se regăsește pe mesele consumatorilor și în zile obișnuite.

Teoctista Colța

Ingrediente: piept de pui, ouă, făină, piper negru și roșu, sare.

Mod de preparare: o felie de piept de pui se bate ușurel cu un ciocan din lemn. Se adaugă sare, piper, se trece printr-un ou bătut bine, iar la final se încorporează în făină. Pe final se îndreaptă la tigaia încinsă bine și se prăjește bine pe ambele părți.

Autoare: Teoctista Colța

Preluat de la: diez.md