Alimentele cu potențial cancerigen ridicat sunt de obicei cele care conțin substanțe chimice dăunătoare fie în mod natural, fie ca urmare a modului de procesare, preparare sau conservare.
Iată o listă detaliată a categoriilor pe care le-ai menționat și de ce sunt considerate cancerigene, conform cercetărilor științifice și clasificărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS/IARC).
Exemple: vită, porc, miel, capră.
De ce e cancerigenă? Consumul frecvent de carne roșie a fost asociat cu un risc crescut de cancer colorectal, pancreatic și de prostată. În special când este gătită la temperaturi foarte înalte (fript, prăjit, grătar), se formează compuși cancerigeni precum:
Clasificare IARC: „Probabil cancerigenă pentru oameni” (Grupa 2A).
Exemple: salam, șuncă, cârnați, bacon.
De ce sunt cancerigene? Acestea conțin:
Clasificare IARC: „Cancerigenă pentru oameni” (Grupa 1) – risc clar dovedit de cancer colorectal.
Exemple: cartofi prăjiți, chipsuri, produse de patiserie, grătar.
De ce sunt cancerigene? Se formează acrilamidă, o substanță suspectată de a fi cancerigenă, în special în alimentele bogate în amidon, prăjite la peste 120°C.
Clasificare IARC: „Probabil cancerigenă pentru oameni” (Grupa 2A)
Exemple: nuci, alune, porumb, cereale depozitate greșit.
De ce sunt cancerigene? Pot conține aflatoxine, produse de ciuperci (Aspergillus flavus) – extrem de toxice pentru ficat.
Clasificare IARC: „Cancerigenă pentru oameni” (Grupa 1) – risc mare de cancer hepatic.
Exemple: bere, vin, tărie.
De ce sunt cancerigene? Alcoolul este metabolizat în acetaldehidă, un compus cancerigen. Consumul cronic este asociat cu mai multe tipuri de cancer:
Clasificare IARC: „Cancerigenă pentru oameni” (Grupa 1).
FOTO: Shutterstock
Preluat de la: csid.ro