pixel.png

Mâine, lux în materie de călătorii nu va mai înseamna să treci pragul unui resort de peste 5 stele, coborând dintr-o limuzină şi să mergi la cine pregătite de chefi premiaţi de ghidul Michelin, să te bucuri de o cameră cu vedere la mare sau la munte, să te ”îndopi” cu haine de la marii designeri, ci înseamnă să să ajungi în locuri intangibile de pe planetă, să le descoperi singur, să mergi pe jos, să fii primit de localnici în casele lor, să cunoşti simplitatea în adevăratul sens. Aşadar, experienţele autentice definesc luxul în materie de turism.

Iată noutăţile pe care le-am aflat de la ITB Berlin, o adunare unde simţi energia întregului glob pământesc la propriu.

Tocmai am fost ITB Berlin – cel mai mare târg de turism din lume, cu o tradiţie de 50 de ani cu participanţi de pe 6 continente, peste 180 de ţări îşi prezintă ofertele, peste 10.000 de expozanţi peste 160.000 de vizitori anual. Totul se desfăşoare pe o suprafaţă de 160.000 de metri pătraţi. Volumul de vânzări anuale este de 7 miliarde de euro.
Imaginaţi-vă cam cât intensă este activitatea la acest târg – doar ghidul pentru acces simplificat are 32 de pagini A4.

<!–

Formul de quiz

–>

Top destinaţii de lux – Islanda, Laponia, Antarctica şi zonele Arctice

Deşi unii încă visează la o nesfârşită vacanţă pe o plajă exotică stând la umbra unui palmier şi savurând apa dintr-o nucă de cocos proaspăt culeasă (ok poate şi cu puţin alcool), mâine în materie de turism înseamnă frig. Da, destinaţii friguroase precum Islanda, Laponia, zonele Artice şi Antarctica vor fi pentru cei care călătorie înseamnă explorare, pentru cei care sunt pregătiţi către nivelul următor.

Top destinaţii de lux – frigul noul soare

Acest tip de destinaţii puţin populate duc turistul în afara ariei de confort şi îi conferă ocazia să ia contact cu zone puţin explorate, să facă fotografii care nu există încă în cataloagele de turism, să îşi învingă unele fricii şi fobiii, să fie activ din punct de vedere fizic, de multe ori să îşi care în spate propriile obiecte necesare şi mâncare – astfel fiecare poate evalua cât de mare este de exemplu cantitatea de obiecte nenecesare pe care le deţine şi pentru care plăteşte banii obţinuţi în schimbul unei bucăţi din viaţă irepetabile. Acum imaginaţi-vă cât de diferit se desfăşoară o vacanţă într-un resort de 5 stele la malul Mediteranei de exemplu.

Top destinaţii de lux – împotriva fenomenului de overtourism

Ei bine, astăzi un călător nu îşi satisface doar curiozitatea ci este implicat în protejarea mediului înconjurător, al faunei, al florei. Şi clar va evita locurile unde se va simţi precum o sardină în cutie, cheltuind resursele sale şi abuzând de resursele planetei. Acestă nouă tendinţă vine după ce fenomenul de overtourism capătă amploare, iar în multe zone de pe planetă consumul de energie, de apă, deşeurile, plasticul de pe plaje ating cote alarmante. Ba chiar în unele locaţii antice, din cauza numărului masiv de turişti unele construcţii vechi sunt în pericol să colapseze.

Destinaţii prea pline de turişti

Visul oricărui om implicat în industria de turism este evident să aibă clienţi. Unora chiar li se întâmplă, iar anumite locuri în deosebi după ce au fost prezentate în filme populare, au un număr mult prea mare de turism iar asta duce la consecinţe negative asupra mediului înconjurător. Santorini (a înregistrat şi peste 10.000 de vizitatori zilnic în sezon – datorită numeroaselor vase de croazieră care opresc pentru excursii scurte aici), Bali (Indonezia are astăzi în jur de 22 de milioane de turişti anual, iar o treime vin în Bali), Dubrovinic (a devenit o destinaţie căutată în special după serialul Games of Trones, atrăgând chiar şi 10.000 de turişti într-o zi în oraşul vechi, fapt care poate afecta vechile construcţii), Barcelona, Veneţia sunt şi ele printre oraşele sufocate la propriu de turişti.

Preluat de la: csid.ro