pixel.png

Am trecut deja de jumătatea lui 2019, iar site-ul de “Science and Nature” a realizat un clasament al celor mai spectaculoase descoperiri şi realizări ale cercetătorilor până acum. Am făcut o selecţie printre ele şi iată care sunt cele mai bune veşti din lumea medicală.

Primul inhalator de canabis va apărea pe piaţă până la sfârşitul acestui an 

Dispozitivul va uşura suferinţa bolnavilor de cancer, ameliorând semnificativ durerile. Prototipul a fost creat de cercetătorii israelieni, care au ataşat unui inhalator clasic folosit de astmatici, un recipient care ajută la vaporizarea canabisului şi la dozarea conform prescripţiei medicului curant. Companiile farmaceutice implicate în proces intenţionează lansarea pe piaţa israeliana a inhalatorului până la sfârşitul acestui an.

Cancerul ar putea fi detectat dintr-o singură picătură de sânge

Anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel ovarian, sunt foarte greu de detectat, ajungând în stadii avansate,  mult mai greu de tratat. Cercetătorii Universităţii de Medicină din Kanssas au creat un microcip 3D care poate identifica markeri cancerigeni dintr-o singură picătură de sânge sau compuşi precum plasma.

<!–

Formul de quiz

–>

Cercetătorii sunt optimişti în ceea ce priveşte multifuncţionalitatea dispozitivului. Ei spun că realizarea sa nu este costisitoare şi ar putea fi folosit şi pentru depistarea altor boli.


Al doilea pacient infectat cu HIV a fost declarat vindecat

La 12 ani distanţă de la primul transplant de celule stem din măduvă, un al doilea pacient a fost declarat vindecat. Pentru că a dorit să-şi păstreze anonimatul, „pacientul londonez” aşa cum a fost numit, a avut o recuperare post transplant similară cu a  lui Timothy Roy Brown, primul pacient intrat în remisie completă acum 12 ani. Alţi 38 de pacienţi infectaţi cu HIV,  transplantaţi cu celule stem din măduva sunt monitorizaţi în acest moment.

Malaria ar putea fi vindecată cu ajutorul unui medicament administrat în doză unică

În momentul de faţă, tratamentul malariei durează aproximativ 14 zile şi, adesea, virusul poate rămâne în ficat, dacă pacienţii renunţă la medicaţie pe motiv că se simt mai bine. Cu noul tratament, administrat într-o singură doză, parazitul este eliminat imediat şi nu mai există nici riscul transmiterii la altă persoană.

A apărut primul spray nazal care tratează depresia severă

FDA a aprobat comercializarea pe bază de prescripţie medicală a primului  spray nazal care conţine esketamină (un derivat al ketaminei), care va fi folosit în tratarea unor forme severe ale depresiei pentru care tratamentele clasice nu au avut rezultate.

Spre deosebire de antidepresivele administrate sub formă de tablete, spray-ul acţionează mult mai rapid şi are potenţial mult mai mare de a-i ajuta pe cei cu gânduri suicidale.

Daltonismul maimuţelor a fost vindecat prin terapie cu gene

Cea mai răspândită dintre afecţiunile oculare, daltonismul, denumit şi “orbirea colorată” a fost vindecată prin adăugarea unui senzor roşu genelor implantate. Boala afectează milioane e oameni şi este mai frecvent întâlnită la bărbaţi.

A fost realizat primul transplant de rinichi de la la donator viu cu HIV pozitiv la receptor cu HIV pozitiv

Donatorul este o femeie în vârstă de 35 de ani din Statele Unite, infectată la varsta de 9 luni cu virusul HIV din cauza unei transfuzii de sânge defectuoase.

Vaccinul HPV a redus drastic numărul de boli cervicale

Scoţia a raportat până acum o eficacitate de 89 % protecţie împotriva cancerului de col uterin şi a altor boli cervicale la fetele şi femeile vaccinate în ultimii ani. Recent, Scoţia şi Marea Britanie au demarat o campanie de vaccinare HPV şi pentru băieţi şi bărbaţi.

Vasele de sânge create în laborator s-au adaptat perfect în organismul pacienţilor care fac dializă

O echipă reunită de cercetători ai unor companii din California de Nord au creat în laborator vase de sânge din celule recoltate chiar de la pacienţii bolnavi. Destinate iniţial pacienţilor cu ţesuturi afectate de dializă, vasele de sânge au constituit o alternativă şi pentru cei care au suferit atacuri de cord sau alte boli coronariene. În viitor, cercetătorii estimează să ajungă la producerea a 10.000 de vase de sânge pe an.

Inteligenţa artificială poate ajuta la integrarea socială a persoanelor cu autism

Compania Brain Power a creat un set de ochelari inteligenţi care modelează comportamentul cognitiv şi social al persoanelor cu tulburări de spectru autist, interpretând expresiile faciale ale celorlalte persoane  şi ghidând posesorul ochelarilor să aibă un răspuns adecvat.

Preluat de la: csid.ro