Selecția evenimentelor astronomice a fost făcută de către starwalk.space.
Ploaie de meteori (4 ianuarie)
Ploaia de meteoriți din Quadrantid este una dintre cele mai active ploi de meteoriți ale anului: frecvența variază de la 60 la 200 de meteori pe oră. De asemenea, se știe că produce mingi de foc. Din păcate, în acest an, vârful are loc cu două zile înainte de Luna Plină. Mai bine începeți observațiile dimineața, între apusul Lunii și răsăritul Soarelui: în acest fel, veți avea 1-2 ore fără ca Luna luminată în proporție de 92% să lumineze cerul. În emisfera nordică, radierea este întotdeauna sus pe cer. Cu cât este mai la sud, cu atât este mai probabil ca acesta să apară deasupra orizontului în timpul zilei.
Cometa și strălucirea ei maximă (1 februarie)
Până la sfârșitul lunii ianuarie 2023, cometa C/2022 E3 (ZTF) va trece pe la periheliu, iar la 1 februarie se va apropia cel mai mult de Pământ. Va fi cea mai bună zi pentru a observa cometa, deoarece, în acest moment, va fi cea mai strălucitoare. În prezent, C/2022 E3 (ZTF) poate fi văzută cu ajutorul unui telescop. Până la începutul lunii februarie, va deveni suficient de strălucitoare pentru a fi vizibilă prin binoclu sau, potrivit unor prognoze, chiar și cu ochiul liber. În acest an, aceasta este singura cometă atât de strălucitoare, așa că nu o ratați!
Eclipsă de soare hibridă (20 aprilie)
În luna aprilie a acestui an, vom avea șansa de a vedea o eclipsă hibridă totală/anulară rară, adică o eclipsă care își schimbă aspectul pe măsură ce umbra Lunii se deplasează pe Pământ. Eclipsele de acest tip sunt rare: de exemplu, în acest secol, vom avea parte de doar șapte astfel de eclipse. În cele mai multe cazuri, o eclipsă hibridă începe ca fiind inelară, devine totală și apoi revine la inelară. Observatorii din Australia, Indonezia și Timorul de Est vor fi martorii acestui eveniment unic; regiunile din jur vor vedea o eclipsă parțială de soare.
Ocultarea lunară a lui Jupiter (17 mai)
Ocultația lunară este rară și greu de observat: este vizibilă doar din anumite părți ale lumii. De data aceasta, neobișnuitul eveniment ceresc va fi vizibil din anumite părți ale Americii și Europei. Observatorii vor vedea Luna trecând prin fața lui Jupiter. Planeta strălucitoare va dispărea în spatele discului lunar aproape invizibil și va reapare o oră mai târziu. Restul lumii va vedea semiluna subțire care strălucește foarte aproape de planetă. Următoarea dată vom vedea Luna care îl va oculta pe Jupiter în 2026, așa că ar fi bine să profităm de acest moment în acest an.
Perseide (13 august)
Ploaia de meteoriți Perseide este una dintre cele mai populare și mai abundente ploi de meteoriți ale anului. Aceasta poate produce până la 100 de meteori pe oră. În acest an, punctul culminant al Perseidelor este cu două zile înainte de Luna Nouă, astfel încât condițiile de observare sunt favorabile. Această ploaie de meteoriți este vizibilă în principal din emisfera nordică, unde radiantul se află întotdeauna deasupra orizontului.
Saturn la opoziție (27 august)
O dată pe an, Pământul se situează între Saturn și Soare, astfel încât planeta cu inele se află în fața astrului pe cer: când Soarele apune în vest, Saturn răsare în est. În acest moment, planeta pare mai mare și mai strălucitoare decât de obicei, așa că este cea mai bună ocazie de a o observa. Prin binoclu, Saturn va apărea ca un disc de formă ovală; un telescop va dezvălui inelele. O veți găsi strălucind la o magnitudine de 0,4 în constelația Vărsător.
Cea mai mare Lună Plină din 2023 (31 august)
Superluna care va avea loc pe 31 august 2023 se va apropia mai mult de Pământ decât alte Luni pline ale anului și va deveni cea mai strălucitoare și mai proeminentă din acest an. În plus, va fi o Lună Albastră sau a doua Lună Plină într-o lună calendaristică (denumirea nu are nicio legătură cu culoarea reală a Lunii).
Inelul de Foc – eclipsă solară inelară (14 octombrie)
O altă eclipsă de soare va fi vizibilă pe continentele nord și sud-american. Observatorii din Statele Unite, Mexic, Belize, Honduras, Nicaragua, Panama, Columbia și Brazilia vor vedea un „inel de foc”, sau un inel luminos de lumină solară în jurul Lunii. Restul emisferei vestice va avea parte de o eclipsă parțială. Următoarea eclipsă solară de acest tip va avea loc peste un an și va fi vizibilă doar din Chile și Argentina.
Jupiter în opoziție (3 noiembrie)
Fiind al treilea cel mai strălucitor obiect de pe cerul nopții (după Lună și Venus), Jupiter este de obicei clar vizibil. Pe 3 noiembrie 2023, va ajunge la opoziție și va străluci cel mai intens din an în constelația Berbec. Planeta poate fi observată cu ochiul liber; luați un binoclu sau un telescop pentru a vedea lunile galileene care îl înconjoară pe Jupiter.
Apogeul ploii de meteoriți Geminide
Strălucitoarele Geminide sunt, de obicei, cea mai puternică și mai exactă ploaie de meteoriți din acest an. Se știe că produce până la 150 de meteori multicolori pe oră. Spectaculosul eveniment poate fi văzut în ambele emisfere. Observatorii din latitudinile nordice pot începe observațiile seara. Observatorii de stele din emisfera sudică vor trebui să aștepte ceva mai mult: radiantul se va ridica deasupra orizontului abia în jurul miezului nopții.
Preluat de la: diez.md