Tomoki Nagashima urmează să devină proprietarul primului local de onigiri din Chișinău, fiind și deținătorul unui magazin online de vinuri moldovenești în Japonia. Tomo, așa cum îi place să se prezinte, este medic de profesie și a ajuns pe meleagurile noastre datorită organizației neguvernamentale Peace Winds Japan.
Datorită acestei asociații internaționale, japonezul a oferit suport medical refugiaților ucraineni din Moldova, iar până în toamna anului 2023, a lucrat la reconstrucția spitalelor din Ucraina. Interesul față de domeniul afacerilor a fost trezit de potențialul pe care l-a văzut în țara noastră și de resursele pe care le oferă.
Este provocator, cât și satisfăcător să începi o afacere aici. Mediul de reglementare este diferit față de Japonia și există obstacole precum TVA-ul și vamale. Totuși, sprijinul localnicilor și interesul meu de a promova cultura japoneză fac totul să merite.
Tomoki Nagashima
Tomo zice că, în timp ce lucra la Peace Winds Japan, a devenit foarte atașat de peisajul țării noastre, de tradiții și oameni.
În timpul activității sale la Peace Winds Japan, Tomo a decis să deschidă o afacere cu specific japonez în Chișinău. Motivul a fost dorința sa de a se implica în prosperitatea economică a unei țări în curs de dezvoltare și la granițele căreia are loc un război.
Astfel, odată cu stabilirea lui pe meleagurile noastre, Tomo a hotărât să aducă cu el câteva tradiții culinare japoneze, cum ar fi prepararea de onigiri. Bucata este o gustare japoneză pregătită din orez alb, sub formă triunghiulară sau cilindrică, învelită în nori (iarbă marină).
Un onigiri poate fi pregătit cu somon, carne de vită, kimchi (o garnitură tradițională din Coreea de Sud), dar și din multe altele.
De asemenea, Tomo a decis să aducă în Moldova și cultura înghețatei japoneze rase, numită kakigōri. Această înghețată este practic gheață cu sirop dulce, sfărâmată într-un anumit mod, motiv pentru care și poartă denumirea respectivă. Desertul, la fel, va putea fi încercat în magazinul lui Tomo.
Toate bucatele sunt preparate la fața locului de o echipă de bucătari din Japonia. Prețul pentru o onigiri e de 45 de lei.
În prezent, onigiri este popular în Franța, Germania și Marea Britanie, iar trendul se extinde către Europa Centrală. Există cinci magazine de onigiri în Polonia și unul sau două în Ucraina, în timp ce în Moldova încă nu există. În câțiva ani, onigiri va deveni și aici popular, iar eu intenționez să fiu un pionier al acestei mișcări.
Tomoki Nagashima
Magazinul lui Tomo va fi deschis la Phin Tokyo Plaza de pe strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, numărul 57. Inaugurarea localului este planificată pentru începutul anului 2025. Acesta va fi un chioșc unde clienții vor putea lua onigiri la pachet. Vor fi amenajate și câteva locuri unde doritorii se vor putea așeza, iar în timp, în funcție de cerere, Tomo planifică să extindă spațiul.
Până să decidă să-și deschidă magazinul de onigiri, Tomo a încercat să-și promoveze produsele prin intermediul festivalurilor locale. Până acum, acesta a reușit să ajungă la un număr modest de evenimente, majoritatea dintre ele fiind cu un specific japonez, așa precum festivalul de cosplay, anime, jocuri video și k-pop GoCon, ediția 2024, care a avut loc la Chișinău.
În Japonia, Tomo călătorește de până la șase ori pe an, în general datorită unei alte afaceri, deoarece acolo gestionează un magazin online de vinuri moldovenești: „Mă concentrez pe soiuri tradiționale Moldovei, cum ar fi Fetească Neagră și Rară Neagră”.
Tomo a povestit că, atunci când a venit în Moldova, s-a abținut de la consumul de alcool de aproximativ șase ani.
Totuși, un chelner dintr-un restaurant mi-a spus: «Nu poți înțelege țara mea fără să bei vin». Asta m-a făcut să reîncep să consum alcool. În cele din urmă, m-a inspirat să dețin o companie de export a vinurilor în țara mea.
Tomoki Nagashima
Japonezul a adus pe meleagurile moldave nu doar tradiții din țara sa de baștină, dar și noi oaspeți pe străzile Chișinăului. Câțiva prieteni îl vizitează frecvent. Aceștia sunt deja familiarizați cu limba română datorită interesului lui față de ea.
Ei sunt surprinși de asemănările dintre limba română și alte limbi romanice, cum ar fi italiana și franceza. De asemenea, prietenii mei din Japonia apreciază cât de prietenoși și primitori sunt oamenii din Moldova când aceștia încearcă să vorbească în limba română.
Tomoki Nagashima
Când se întoarce în Japonia, Tomo aduce prietenilor câteva sticle de vin moldovenesc și aceștia se bucură foarte mult de ele.
Din aprilie 2024, Toma face lecții online cu o profesoară de limba română de origine japoneză. Ea l-a ajutat să-și pună bazele. Aceasta l-a învățat să întrețină în limba română conversații de zi cu zi și chiar să poată realiza negocieri în cadrul afacerii sale.
Când am decis să încep o afacere în Moldova, am înțeles cât de important este să cunosc limba română. Această abilitate m-ar fi ajutat să comunic mai bine cu băștinașii, să-mi gestionez mai eficient afacerea și să înțeleg mai bine comunitatea locală.
Tomoki Nagashima
Tomo spune că pentru el a fost o provocare să învețe limba, dar în același timp a fost și o experiență împlinitoare.
Având japoneza în rol de limbă maternă, care are o structură complet diferită de limba română, mi-a luat ceva timp să mă obișnuiesc cu pronunția și gramatica limbii române. Cu toate acestea, prin lecții și practică constantă, mi-am îmbunătățit abilitățile.
Tomoki Nagashima
Japonezul zice că un alt aspect care l-a ajutat să-și perfecționeze pronunția și exprimarea în limba română a fost faptul că a folosit-o în situații reale.
Îmi place muzicalitatea pe care o are limba română și apreciez cât de directă și clară este. Acest lucru mă ajută să întrețin eficient conversațiile.
Tomoki Nagashima
Tomo menționează că una dintre cele mai mari diferențe între limba română și limba japoneză este structura propozițiilor. Acesta a observat că limba japoneză este mult mai flexibilă în ceea ce privește ordinea cuvintelor, comparativ cu limba română. De asemenea, utilizarea articolelor și metoda de conjugare a cuvintelor în limba română sunt complet diferite de ceea ce există în limba japoneză.
Am descoperit că oamenii din Moldova apreciază mult atunci când faci un efort să vorbești în limba lor, chiar dacă faci greșeli. Comunitatea de aici este foarte primitoare, iar cunoașterea limbii române joacă un rol important în încercările mele să-mi construiesc conexiuni.
Tomoki Nagashima
Tomo spune că Moldova are un ritm de viață mult mai lent și mai relaxat decât Japonia. El adaugă că țara noastră se remarcă prin frumusețea sa naturală și că e o scenă culturală în dezvoltare, care încă nu a fost pe deplin descoperită de alte națiuni.
În acest material poți să citește despre comunitatea iubitorilor de manga și anime din Moldova.
Preluat de la: diez.md