Institutul European a lansat înscrierile pentru un program de masterat în studii europene. Tinerii din Republica Moldova pot aplica pentru a obține o bursă de școlarizare. Programul oferă cunoștințe structurate despre fundamentele Uniunii Europene (UE) și se va desfășura în perioada octombrie 2024 – august 2026.

Cursul este conceput pentru profesioniștii care doresc să studieze în timp ce lucrează. Programul, cu o durată de doi ani, permite studenților să-și conceapă un program flexibil. Cursurile se vor desfășura în format hibrid. Cele online vor avea loc pe o platformă de e-learning. De asemenea, studenții vor participa la opt ateliere în format fizic, care se vor desfășura la Barcelona, ​​Berlin, Budapesta, Bruxelles, Nisa, Roma și Viena. Atât lecțiile online, cât și atelierele offline sunt livrate de către academicieni și practicieni din Europa.

Prin intermediul acestui program, studenții vor avea oportunitatea să participe la:
# cursuri online interactive;
# seminare web moderate;
# îndrumare academică personală;
# ateliere intensive.

În primul an universitar, studenții urmează cursuri interdisciplinare obligatorii și opționale care se concentrează pe fundamentele studiilor europene, cum ar fi:
# istoria integrării europene;
# arhitectura instituțională a UE;
# UE în politica mondială;
# legea UE;
# extinderea UE;
# dezvoltare durabilă și Pactul Ecologic European;
# economia politică a tranzițiilor energetice;
# lobby și advocacy.

Al doilea an combină cursuri avansate în Științe Politice, Economie și Dreptul UE. La sfârșitul primului trimestru, studenții se specializează într-una dintre aceste trei discipline academice, optând pentru:
# pista de cercetare, ceea ce înseamnă concentrarea pe îmbunătățirea cercetării și metodologiei pentru redactarea unei teze de masterat;
# cursul profesional, ceea ce presupune concentrarea pe îmbunătățirea abilităților și competențelor pentru piața muncii și elaborarea unei lucrări finale.

Beneficiarii programului au oportunitatea să-și dezvolte abilitățile și competențele la unul dintre cursurile opționale indicate mai jos.
# Managementul ciclului de proiect și abordarea cadrului logic. Studenții învață cum să planifice, cum să propună și cum să gestioneze un proiect internațional.
# Evaluarea programelor UE. Masteranzii studiază despre planificarea și implementarea programelor de dezvoltare în cadrul UE.

Datorită disciplinelor menționate, studenții dobândesc competențe utile pentru cariera lor profesională, inclusiv:
# negocierea în context internațional;
# elaborarea rapoartelor și a documentelor de poziție;
# abilități de prezentare;
# lucrul cu mass-media și jurnaliștii;
# redactarea avizelor și a actelor juridice.

Materialele pentru cursuri vor fi disponibile online și permit masteranzilor să-și organizeze studiile în conformitate cu propriul program. Pentru fiecare curs studenții vor primi o serie de întrebări din partea profesorilor, iar ulterior cei din urmă vor veni și cu îndrumări. De asemenea, pe lângă cursurile de bază, studenții trebuie să participe la sesiuni online care se vor desfășura în mare partea seara. Totodată, bursierii cercetează propria lor temă pentru fiecare curs și susțin o examinare. Pentru toate sarcinile studenții vor primi note.

Cele opt ateliere în format fizic vor începe și se vor finaliza cu exerciții de grup și examene. În plus, studenții au posibilitatea să întâlnească reprezentanți ai instituțiilor europene și experți din sectorul public și privat. Atelierele sunt o parte esențială a programului de studiu, deoarece permit studenților și experților să se cunoască personal.

Pentru înscrierea la acest program de masterat, candidații trebuie să dețină o diplomă de licență și să cunoască limba engleză.

La finalizarea programului, absolvenții primesc două certificări:
# diploma Executive Master in EU Studies, echivalentă cu 60 de credite ECTS (Sistemul european de transfer și acumulare a creditelor);
# calificarea de grad „Policy Officer în organizații europene și internaționale”, echivalentă cu nivelul 7 din Cadrul european al calificărilor.

# CV-ul redactat în limba engleză;
# diploma de licență;
# foaia matricolă;
# o scrisoare de motivare;
# două scrisori de recomandare din partea profesorilor sau angajatorilor.

Tinerii interesați sunt încurajați să completeze acest formular pentru a se înregistra. Termenul-limită pentru înscriere este 5 septembrie.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md