http___com.ft_.imagepublish.upp-prod-us.s3.amazonaws.jpg
Prim-ministra Marii Britanii, Theresa May va demisiona la începutul lunii iunie, din momentul în care partidul de guvernământ, Conservatorii vor alege un nou lider. Un anunț în acest sens a fost făcut acum câteva minute.

„Am făcut tot ce mi-a stat în putință să adopt un tratat cu UE după ce ieșim din componența ei, dar din păcate nu a fost cu succes. Am fost al doilea prim-ministru femeie, dar cu singuranță nu ultimul”, a spus Theresa May, care și-a încheiat discursul în lacrimi.

Theresa may, în cadrul referendumului privind apartenența Regatului Unit la Uniunea Europeană, s-a pronunțat pentru rămânere, dar a pledat pentru ieșirea din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. După ce în urma referendumului din iunie 2016 Marea Britanie a votat să iasă din componența UE, aceasta și-a anunțat candidatura la conducerea Partidului Conservator după demisia lui David Cameron.

După ce Boris Johnson, Michael Gove și Andrea Leadsom s-au retras succesiv din cursă, a rămas singura candidată.

A fost numită prim-ministru al Regatului Unit pe 13 iulie 2016. Conducerea ei în primul an a dus-o la un rating pozitiv de peste 50%, în special în perioada negocierilor cu UE. Ulterior, aceasta a anunțat alegeri anticipate, pe care, le-a pierdut în urma unei campanii electorale eșuate. În iarna acestui an, ea a încercat de 3 ori, eșuînd de fiecare dată să aprobe tratatul „de divorț” cu UE, ea nereușin să împace nici radicalii din propriul partid, și nici opoziția care susținea rămânerea în UE.

Preluat de la: diez.md