pixel.png

Anumite terapii de înlocuire a hormonilor au fost asociate cu creşterea riscului de cancer la sân. Cercetătorii sugerează că în unele cazuri, riscul poate persista mai mult de un deceniu.

Riscurile şi beneficiile terapiei cu hormoni

În urma cercetării publicate în Jurnalul The Lancet s-a descoperit că riscurile cresc în mod constant odată ce terapia cu hormoni este folosită, dar în acelaşi timp terapiile cu hormoni estrogen şi progestogen sunt mult mai benefice decât cele doar pentru estrogen. Fiecare tip de înlocuire a hormonilor, cu excepţia estrogenilor vaginali, a fost asociată cu riscuri excesive de cancer de sân.

Perioada de menopauză începe între 45 şi 55 de ani, iar simptomele duc la apariţia schimbărilor în corp, inclusiv a producţiei de hormoni ca estrogenul şi progesteronul. De multe ori femeile apelează la terapia cu hormoni pentru a elimina simptomele menopauzei ca bufeuri, transpiraţie excesivă în special pe timpul nopţii, dureri în timpul sexului şi uscăciune vaginală, Toate aceste simptome pot fi ameliorate, dar pentru că fiecare femeie este diferită, în cazul altora acestea pot avea un impact semnificativ asupra sănătăţii. Cei mai folosiţi hormoni în tratarea simptomelor menopauzei sunt estrogenul şi progesteronul.

<!–

Formul de quiz

–>

Riscurile persistă mai bine de 10 ani

O nouă cercetare care are la bază analiza datelor a 58 de studii publicate cu privire la terapia cu hormoni, include peste 100.000 de femei la postmenopauză şi care se confruntă cu cancerul de sân. Cercetătorii au descoperit că în cazul femeilor cu o greutate medie din ţările de vest, cinci ani de utilizare zilnică a terapiei cu estrogen şi progestogen, începând de la vârsta de 50 de ani, au fost asociaţi cu creşterea riscului de cancer la sân la vârsta de 70 de ani. În mod specific, cercetarea sugerează că indicele estimat de apariţie a cancerului de sân în perioada 50-69 de ani, prezintă un risc crescut cu 6.3% în cazul femeilor care nu au urmat niciodată terapia cu hormoni spre deosebire de 8.3% în cazul femeilor care au urmat terapia cu hormoni pe o perioadă de cinci ani. Aceeaşi creştere poate fi observată şi în cazul utilizării doar terapiei cu hormon estrogen, pe o perioadă de cinci ani, de la 6.3% la 6.8%.

Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din Statele Unite susţine că femeile care au probleme cu sângerări vaginale, s-au confruntat cu un anumit tip de cancer, s-au confruntat cu cheaguri de sânge, accident vascular cerebral sau infarct sau au anumite reacţii alergice tratamentele hormonale, să nu urmeze terapia cu hormoni.

 

Preluat de la: csid.ro